"Ciche i skromne życie przynosi więcej satysfakcji niż pogoń za sukcesem, połączona z nieustannym brakiem odpoczynku"
czwartek, 15 stycznia 2015
Jadłospis zimowy ze zmniejszoną ilością węglowodanów
Dla wielu taki jadłospis pewnie będzie nie do przyjęcia z kilku powodów. Po pierwsze dużo mięsa, po drugie sporo tłuszczu, po trzecie może wydawać się mało urozmaicony, po czwarte to już indywidualna niechęć do takich dań. Jest to nasz jadłospis, nie jest on żadnym wskazaniem dietetycznym, po za tym jestem w fazie eksperymentu, uczę się zmienić nasz sposób odżywiania, więc pomyłek na pewno będzie sporo. Za każdą radę będę wdzięczna.
Proszę byście nie krytykowali tylko dla upuszczenia swoich negatywnych emocji.
Przypomnę, że mięso kupuję w ubojni całą półtuszę w cenie 7,40 zł za kg. Warzywa takie jak kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, buraki mam zamrożone w czasie sezonu. W słoikach mam ogórki kiszone, bigos gotuję w ilości hurt po zakupie półtuszy, by wykorzystać kawałeczki mięsa. Ziemniaki kupuję hurtowo na zimę więc płace około 30 gr za kg. To tak w kwestii kosztów mojego jadłospisu.
Poniedziałek
Lunch: sałatka z jajek i ryby wędzonej z konserwową papryką
Pomidorowa z pulpetami
Pieczona karkówka, puree ziemniaczane (z 6 ziemniaków i 2 czubatych łyżek masła), surówka z kapusty kiszonej
Przekąska: banan
Wtorek
Lunch sałatka jarzynowa z dużą ilością jajek (warzywa po ugotowaniu zupy pomidorowej)
Obiad: Pomidorowa z pulpetami
Wątróbka drobiowa, duszona, ziemniaki, ogórek kiszony
Przekąska: jabłko
Środa
Lunch: sałatka z resztek karkówki, ogórka kiszonego, odrobina żółtego sera
Obiad: Cebulowa
Żeberka pieczone, puree (6 ziemniaków i 2 czubate łyżki masła), fasolka szparagowa gotowana
Przekąska: mandarynki
Czwartek
Lunch: sałatka z białego sera, oliwek i papryki konserwowej
Obiad: Cebulowa
Pulpety rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, gotowany brokuł z masłem
Przekąska: jabłko
Piątek
Lunch: sałatka z jajek z groszkiem i szczypiorkiem
Obiad: Ogórkowa
Kluski serowe (ser mielony, jaja, mąka ziemniaczana kładzione łyżką na wodę, polane masłem)
Przekąska: pestki słonecznika
Sobota
Późne śniadanie: jajka na bekonie, chleb z masłem
Ogórkowa
Kotlety mielone, puree z kalafiora, papryka konserwowa
Przekąska: jabłko
Niedziela
Późne śniadanie: naleśniki biszkoptowe z twarogiem na ostro
Obiad: Rosół z lanymi kluskami
Schab, bigos, po jednym ziemniaku gotowanym
Przekąska: bita śmietana z rodzynkami i tratą gorzką czekoladą
Jadłospis różni się od poprzednich, staram się wykluczyć białą mąkę i wyroby z niej, biały ryż, mniej pieczywa i jak najmniej cukru. Zupa pomidorowa jest ugotowana na kościach ze schabu, z mięsa zrobiłam pulpety i odrobiną kaszy jaglanej zasypałam zupę.
2 komentarze:
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Do sałatek dajesz majonez czy robisz jakiś dressing? Jeśli tak, to poproszę o przepis
OdpowiedzUsuńSałatki robię po prostu z oliwą wymieszaną z pieprzem lub ziołami prowansalskimi, to wszystko :) Czasem po prostu polewam oliwą, tylko sałatkę jarzynową - klasyczną robię majonezem.
Usuń