czwartek, 15 stycznia 2015

Jadłospis zimowy ze zmniejszoną ilością węglowodanów


Dla wielu taki jadłospis pewnie będzie nie do przyjęcia z kilku powodów. Po pierwsze dużo mięsa, po drugie sporo tłuszczu, po trzecie może wydawać się mało urozmaicony, po czwarte to już indywidualna niechęć do takich dań. Jest to nasz jadłospis, nie jest on żadnym wskazaniem dietetycznym, po za tym jestem w fazie eksperymentu, uczę się zmienić nasz sposób odżywiania, więc pomyłek na pewno będzie sporo. Za każdą radę będę wdzięczna.
Proszę byście nie krytykowali tylko dla upuszczenia swoich negatywnych emocji. 

Przypomnę, że mięso kupuję w ubojni całą  półtuszę w cenie 7,40 zł za kg. Warzywa takie jak kalafior, fasolka szparagowa, brokuły, brukselka, buraki mam zamrożone w czasie sezonu. W słoikach mam ogórki kiszone, bigos gotuję w ilości hurt po zakupie półtuszy, by wykorzystać kawałeczki mięsa. Ziemniaki kupuję hurtowo na zimę więc płace około 30 gr za kg. To tak w kwestii kosztów mojego jadłospisu. 

Poniedziałek
Lunch: sałatka z jajek i ryby wędzonej z konserwową papryką
Pomidorowa z pulpetami 
Pieczona karkówka, puree ziemniaczane (z 6 ziemniaków i 2 czubatych łyżek masła), surówka z kapusty kiszonej
Przekąska: banan

Wtorek
Lunch sałatka jarzynowa z dużą ilością jajek (warzywa po ugotowaniu zupy pomidorowej)
Obiad: Pomidorowa z pulpetami
Wątróbka drobiowa, duszona, ziemniaki, ogórek kiszony
Przekąska: jabłko

Środa
Lunch: sałatka z resztek karkówki, ogórka kiszonego, odrobina żółtego sera
Obiad: Cebulowa 
Żeberka pieczone, puree (6 ziemniaków i 2 czubate łyżki masła), fasolka szparagowa gotowana
Przekąska: mandarynki

Czwartek
Lunch: sałatka z białego sera, oliwek i papryki konserwowej
Obiad: Cebulowa
Pulpety rybne w sosie koperkowym, kasza jaglana, gotowany brokuł z masłem
Przekąska: jabłko

Piątek
Lunch: sałatka z jajek z groszkiem i szczypiorkiem 
Obiad: Ogórkowa
Kluski serowe (ser mielony, jaja, mąka ziemniaczana kładzione łyżką na wodę, polane masłem)
Przekąska: pestki słonecznika

Sobota
Późne śniadanie: jajka na bekonie, chleb z masłem
Ogórkowa
Kotlety mielone, puree z kalafiora, papryka konserwowa
Przekąska: jabłko

Niedziela 
Późne śniadanie: naleśniki biszkoptowe z twarogiem na ostro
Obiad: Rosół z lanymi kluskami 
Schab, bigos, po jednym ziemniaku gotowanym
Przekąska: bita śmietana z rodzynkami i tratą gorzką czekoladą

Jadłospis różni się od poprzednich, staram się wykluczyć białą mąkę i wyroby z niej, biały ryż, mniej pieczywa i jak najmniej cukru. Zupa pomidorowa jest ugotowana na kościach ze schabu, z mięsa zrobiłam pulpety i odrobiną kaszy jaglanej zasypałam zupę. 

2 komentarze:

  1. Do sałatek dajesz majonez czy robisz jakiś dressing? Jeśli tak, to poproszę o przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki robię po prostu z oliwą wymieszaną z pieprzem lub ziołami prowansalskimi, to wszystko :) Czasem po prostu polewam oliwą, tylko sałatkę jarzynową - klasyczną robię majonezem.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"