Ostatnio zrobiłam zupę pomidorową trochę inaczej niż zawsze. W związku ze zmianami naszego żywienia wpadłam na pomysł innego przygotowania zupy pomidorowej.
Składniki:
- kości od schabu (po zakupie półtuszy mam drobinę różnych kości do przygotowywania wywaru na zupę)
- włoszczyzna
- 2 jajka
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mały jogurt naturalny lub śmietana
- sól, pieprz, lubczyk suszony
Ugotowałam wywar z kości i włoszczyzny, wyjełam włoszczyznę i kości. Włoszczyznę wykorzystałam na sałatkę jarzynową, po za jedną marchewką którą dodałam do pulpetów.
Kości od schabu dokładnie obrałam z pozostałości mięsa, następnie zmieliłam mięso, dodając jedną marchewkę. Wymieszałam zmielona marchewkę z mięsem, jajkami, pieprzem i solą (jak by masa była za luźna to można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zagotowałam zupę i zasypałam kaszą jaglaną (wypłukaną wrzątkiem), gdy kasza następnie wrzucałam na wrzącą zupę małe kuleczki z mięsa. Całość gotowałam tak długo, aż kasza była miękka, następnie zaprawiłam koncentratem pomidorowym wymieszanym z jogurtem i łyżką wazową zupy. Zupa ugotowana na kościach od schabu może wydawać się za mało tłusta, więc polecam dodać łyżkę masła, lub przesmażyć cebulkę na smalcu i całość wlać do zupy. Smacznego!
Robiłam już pomidorówkę z pulpecikami- palce lizać. Z kaszą jaglaną wypróbuję w przyszłym tygodniu- bardzo dobry pomysł!
OdpowiedzUsuńja z pulpecikami i z kaszą jaglaną muszę wypróbować !!
OdpowiedzUsuńKasza jaglana na pewno odżywczo jest dużo bardziej wartościowa niż biały ryż, dlatego wybrałam zamiennik. Smak jest odrobinę inny niż z ryżem, można kasze ugotować osobno, ale ja jednak wybieram leniwą wersję i sypię do zupy :)
OdpowiedzUsuń