czwartek, 4 lutego 2016

Tłusty czwartek - przepis na faworki



Wspominkowo dla potrzebujących przepisu na bezpszenne faworki. Ja w tym roku robię je na mące ryżowej z odrobiną kukurydzianej. Przestałam używać gotowych mieszanek mąki bezglutenowej. 




Faworki bezglutenowe 




Oraz przepis na tradycyjne pszenne 

Przepis na kryzysowe faworki :) 

- 1 całe jajo
- 1 żółtko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu
- 1 łyżeczka octu
- tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu)

Wszystko razem zagnieść, potem mocno uderzać wałkiem ciasto, aż powstaną pęcherze. Rozwałkować na placki i wycinać faworki (prostokąt z nacięciem w środku i przewlekamy jeden koniec przez przecięcie). Smażymy na smalcu/oleju na złoty kolor. Aby tłuszcz się nie palił wrzucamy pół surowego ziemniaka. 
Po usmażeniu układamy na ściereczce, a potem jak odcieknie tłuszcz, na talerzu i posypujemy cukrem pudrem, można wymieszać cukier puder z cynamonem/wanilią. 

Uwielbiam faworki bardziej od pączków, pączki upiekę i usmażę na ostatkowe ucztowanie:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"