Gdy mamy w kieszeni na ostatni tydzień przed wypłata np. 15 zł to sprawa się komplikuje. Mamy prawo odczuwać panikę i zdenerwowanie. No cóż, ale niestety to nam nic nie da, a wręcz przeciwnie pogorszy nasz stan emocjonalny, a jak wiemy, to właśnie stres jest naszym głównym zabójca.
Zatem nie mamy wyjścia i musimy dać sobie radę.
Pio pierwsze trzeba przejrzeć dokładnie wszystko co mamy w domu, najgorzej jest wtedy gdy już po za światłem w lodówce nie mamy nic, choć jak jest jeszcze światło to nie jest jeszcze najgorzej :) ok, ale żarty na bok, tu o ważne sprawy o chodzi, a nie żarty. Zatem zakładamy, że po za ćwiartką oleju, solą, pieprzem, słoika dżemu i kg ryżu nie mamy nic. Druga sprawa, czy mamy do wyżywienia małe dziec takie w wieku do 5 lat, bo starsze już mają większą tolerancję żywieniową.
Przyjmijmy, że w domu jest dwoje dzieci w wieku 6-10 lat, z zapasów mamy sól, pieprz i i szklankę oleju, kg ryżu i dżem a w kieszeni 15 zł.
Proponuję zakupić
1 kg ziemniaków - 1,5 zł,
3 kg mąki - 4.5 zł
2 paczki drożdży - 1,80 zł
1/2 kg cebuli - 1,3 zł
10 jaj - 4 zł (kupujemy najtańsze)
1 l. mleka - 2,20 zł
Jak nie macie dokładnie takiej kwoty to polecam zrobić zakupy wszystkie w jednym sklepie, jak Wam braknie 10 - 20 gr może będziecie mieli szczęście i kasjerka przymknie oko.
Gotujemy zupę ziemniaczana na dwa dni, bez śmietany (ziemniaki, cebula przysmażona na łyżce oleju). Pieczemy bułki z 1,5 kg mąki drożdży. Mamy dwa obiady z głowy zupa z bułką. Gotujemy jajka (8 sztuk, zostawiamy dwa) i mamy co położyć na bułki. Ryż gotowany i wymieszany z dżemem 1/2 słoika, da nam jeden obiad. Z mleka, mąki i jaj mamy naleśniki, niestety musimy dobrze rozplanować smarowanie, bo połowę słoika dżemu użyliśmy , chyba, że coś wyszukamy w domu. Czyli udało nam się zrobić już 4 obiady. Możemy ugotować ryż z cebulką, a następnie podsmażyć go. Powiem Wam, że łatwo nie jest, bardzo ciężko jest przetrwać za 15 zł, nie mając zapasów w ogóle. Na jeden obiad musimy się zatem gdzieś załapać, może jakaś wizyta. Ja bardzo pilnuję tego, by w domu mieć mąkę, jaja, mleko i ziemniaki. To daje mi wiele możliwości. Ale bywają chwile, gdy to wszystko zniknie, a ja nie mam kasy na odnowienie zapasów, wtedy jest ciężko. Na pewno macie wiele lepszych pomysłów, mnie coś dziś ciężko się myślało, jak to w poniedziałki bywa. :)
To smutne, że jesteśmy zmuszeni do takich ekstremalnych "sportów"
Propozycja czytelniczki. Bardzo dziękuję za pomysł, na pewno przyda się.
"mój pomysł 15 zł :
A co ze śniadaniami do szkoły/pracy i kolacją?
OdpowiedzUsuńCzekam na propozycje ;)
UsuńJa bym kupiła fasoli/soczewicy/soi w marketach czasem można znaleźć po 3-4 zł za kilo, po ugotowaniu, mamy dużo "materiału" do obrobienia, zmiksowane z olejem/oliwą z przyprawami i solą daje smaczne smarowidło do chleba zamiast wędliny i masła, dodać przecieru/ koncentratu/ keczupu daje smaczną fasolkę po bretońsku, po ugotowaniu z warzywami daje sytą pożywną zupę. A i strączkowe to białko więc czasowo może zastąpić mięso.
OdpowiedzUsuń"Kochane, od dawna nie robię naleśników"tradycyjnych" na mleku , jajach, cukrze takie połączenie składników jest bardzo szkodliwe dla organizmu.Słuchajcie, spróbujcie proszę tak: 2 szkl.płatków owsianych, 2 szkl.mąki razowej lub zmielonej kaszy gryczanej,4 szkl. wody(ewent.mleka sojowego), 2 łyżki oleju, szczypta soli, troszkę cukru lub miodu max 2 łyżki. Wersja po wypłacie: dodać 2 szkl pokrojonych w plasterki jabłek.Jeśli mamy drobne płatki zalewamy je wodą i czekamy chwilę aż nasiąkną lub wszystkie składniki prócz jabłek miksujemy razem i przed smażeniem dodajemy jabłka. To bardzo sycące i pożywne naleśniki, wypróbujcie kiedyś;) Pozdrawiam wszystkie dzielne wojowniczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy,
Gosik"
Ja nigdy nie zmagałam się z takimi łamigłówkami, co ugotować i jak żeby przetrwać. Zawsze mam w domu zapasy, zwłaszcza, że mój mąż jest na diecie bg. Ale pomidorówka z warzywami i ryżem, oszukiwane mielone - praktycznie zawsze do mięsa dodaję fasolkę czerwoną z puszki; warzywne kotlety - z kaszy gryczanej, soi, fasolki, soczewicy, ziemniaków; kopytka; placki ziemniaczane, racuchy;
OdpowiedzUsuńO sniadania ciężej, bo trzeba szybko, ale może pasty z ryby, jajek, strączkowych; ja ostatnio robię sama smarowidło do chleba - trochę boczku, karkówki, cebulki, czosnku - wrzucam z przyprawami do garnka i duszę, topię; mięso łatwo się rozsmarowuje.
Czytałam, że jeżeli zupy są zmiksowane na krem to dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Poza tym miksujemy całą zawartość zupy, jest pożywna.
Podziwiam