środa, 19 lutego 2014

Omlet z ziemniakami


Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy omlet z ziemniakami. Miałam ugotowane 3 ziemniaki, a do nakarmienia dwoje dzieci, więc przejrzałam lodówkę i szybka decyzja - omlet z ziemniakami. 


Użyłam:
  • 3 gotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • chili i sól
  • tłuszcz do smażenia
Pokroiłam ziemniaki w plasterki i obsmażyłam z jednej strony na patelni. Następnie jajka rozbiłam z przyprawami i zalałam ziemniaki. Jak jajka się ścięły odwróciłam omlet przy pomocy talerza (przykryłam patelnię talerzem przełożyłam omlet na talerz, a następnie zsunęłam go na patelnię), posypałam wierzch tartym serem, chwilkę smażyłam i gotowe. Dzieci polały go jeszcze keczupem. Szybki, niedrogi, pożywny posiłek. Jest to również sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Myślę, że można również zrobić wersję z surowymi, pokroić w cieniutkie plasterki i obsmażyć jak frytki, a następnie jak w przepisie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"