Buraczki pieczone w piecyku
Ostatnio zasmakowaliśmy w buraczkach pieczonych w piecyku. Można je zrobić na kilka sposobów oczywiście - piec surowe w skórce, piec obgotowane bez skórki, piec w foli aluminiowej. Ja wybrałam obgotowane bez skórki i bez foli.
Potrzebujemy:
- 1/2-1 kg buraków
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżki octu winnego
Ja obgotowałam lekko buraki, obrałam ze skórki i pokroiłam w większą kostkę, następnie w misce wymieszałam ocet, olej i tymianek, a następnie wrzuciłam do tego buraki i wszystko razem wymieszałam. ułożyłam buraczki na blaszce z pieca, wyłożonej papierek do pieczenia, zapiekałam 30 minut w temp. 180 stopni. Buraczki można obgotować sobie wcześniej, a na drugi dzień tylko pieczemy w piecyku. Ja w tym samym czasie ugotowałam w piecyku ryż (wstawiłam na półkę niżej garnek z ryżem) i podałam całość z mięsem w sosie pieczeniowym (dzień wcześniej piekłam szynkę do pieczywa, więc użyłam tego co się z niej wytopiło do zrobienia sosu).
Wszyscy uznali, że taka forma podania buraczków jest bardzo fajną odmianą od klasycznych zasmażanych.
A zwykły ocet mógłby być, czy nie zepsuje smaku?
OdpowiedzUsuńJa bym zaryzykowała tylko dodała bym mniej np. 1 łyżkę.
UsuńOk, dziękuję.Jutro wyprobuje.Nie lubie poprostu octu winnego.
OdpowiedzUsuńPiekę surowe, obrane, w alufolii, a potem kroję w plastry i podaje z fetą i ziołami. Mniam ;-)
OdpowiedzUsuńKurczę,ja buraczki to tylko w zupie albo w postaci ćwikły lubię. Ale takie pieczone z tymiankiem, albo z fetą,jak wpisała w komentarzach Dretka-cieknie mi ślinka!
OdpowiedzUsuńA jak ugotowałaś ryż w piekarniku? Taki luzem wrzuciłaś do gara z wodą i to do piekarnika,po prostu?
Zagotowałam wodę, wrzuciłam ryż (na 2 szklanki wody jedna ryżu), wszystko razem zagotowałam i do piecyka. Jak i tak grzałam piecyk z buraczkami to ugotował się przy okazji ryż. :)
Usuń