Kalafior inaczej
Sezon owocowo - warzywny trwa, w związku z tym chce Wam zaproponować podanie kalafiora trochę inaczej niż zazwyczaj go podajemy. Tak podany może być osobnym daniem np. na drugie danie lub kolację.
Potrzebujemy:
- 1 kalafior
- 1 kg ziemniaków
- szklankę tartego sera żółtego
- przyprawy - pieprz, sól, chili, tymianek lub majeranek
Obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę, obgotowujemy chwilkę w osolonej wodzie około 10 minut od zagotowania się, wycedzamy. Kalafiora myjemy dzielimy na cząstki i gotujemy jak ziemniaki. Piecyk nagrzewamy do 180 stopni, warzywa układamy na blaszce z pieca (najlepiej wyłożonej papierem), kalafior posypujemy delikatnie papryka i całym żółtym serem. Zimniaki układamy obok i posypujemy je pieprzem oraz tymiankiem lub majerankiem. Całość wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 20 - 30 minut. Smacznego!!
Muszę to wypróbować na jakąś kolację :-)
OdpowiedzUsuń