piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasto bez pszenicy o smaku cytrynowym



Dziś coś słodkiego – ciasto z mąki kukurydzianej o smaku cytrynowym. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, piecze je mój trzynastoletni syn bez problemu. Piekł w poniedziałek na przyjście kolegi, zjedli w godzinę wszystko.


Na zdjęciu ciasto bez dodatków upieczone przez syna



Składniki:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g oleju
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania (opcja dla lubiących słodkości, dla mnie ciasto jest dość słodkie)
  • w wersji luksusowej - dżem do przełożenia i polewa czekoladowa


Całe jajka ucieramy z cukrem tak by rozetrzeć cukier. Dodajemy sok z cytryny ucieramy chwilkę, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wlewamy do keksówki (ja mam takie najmniejsze, więc wychodzą dwie niskie) wyłożonej papierem lub dobre nasmarowanej tłuszczem (ciasto do blaszek nieprzywierających odrobinę przywiera, polecam delikatnie posmarować takie blaszki olejem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem, w wersji luksusowej przecinamy ciasto wzdłuż na pół lub dwie części, smarujemy dżemem i polewamy czekoladą (może być gorzka, rozpuszczona czekolada), dla dodatkowego efektu można posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!!

1 komentarz:

  1. Ciasto pyszne ( wilgotne, syte a niezapychające) i łatwe- 13- letnia córka sama upiekła, wszyscy się o nie bili ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"