czwartek, 3 marca 2016

Szybkie danie bezglutenowe i wegańskie na obiad lub kolację



Szybkie i tanie danie obiadowe, dla wszystkich – wegańskie i bezglutenowe. Ryż u nas jest zjadany w różnych wariacjach smakowych. Ostatnio najczęściej z różnymi warzywami.  Robimy go z owocami na słodko lub dokładamy do sałatek i zapiekanek. Jedno z naszych ulubionych dań to ryż z pieczami.




Składniki:

Ryż ugotowany
Mrożony groszek (nie używam z puszki, jeśli już to najwyżej ze słoika)
Papryka konserwowa (zima nie jadamy świeżej)
Cebula
Koncentrat pomidorowy
Oregano, papryka ostra, sól do smaku
Tłuszcz do smażenia

Nie podaję proporcji, bo zależne są od ilości osób i ich apetytu. Ja gotuję 2 szklanki ryżu, używam ½ kg pieczarek, 4 cebule, słoik papryki i 200 g groszku mrożonego. Groszek (wrzucam na osolony wrzątek i gotuję około 7 minut) i ryz gotuję, a następnie siekam cebulę i kroje umyte pieczarki w plasterki. Wrzucam na rozgrzany tłuszcz cebulę lekko ja dusze i dokładam pieczarki, smażę je tak długo, aż odparuje wilgoć. Następnie dokładam pokrojoną w kostkę paprykę, chwilkę smażę całość i dokładam ryż, na końcu rozrabiam w ½ szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego i wlewam do ryżu. Doprawiam do smaku i podaję od razu gorące. Ryż gotuję sobie dzień wcześniej by nie przedłużać przygotowania kolacji/obiadu. 

7 komentarzy:

  1. Dziękuje za pomysł na dzisiejszy obiad :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa z kapusty? Znasz? Lubisz? Przypadkiem wyszło mi ostatnio 9 litrów z jednej kapusty i stosunkowo niedrogich dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja poproszę przepis :)

      Usuń
    2. Przepis jest inspirowany zupą cebulową modną w latach 90 jako jedzenie odchudzające. Kapusta średniej wielkości. Głąb wykroić. Kapuchę pokroić/poszatkować. Przygotować sobie duży garnek, w którym to kapustę zalać gorącą wodą. Moja potrzebowała ok 3 litrów żeby była przykryta wodą. Odstawić gar na mały gaz. Na patelni podsmażyć lekko 3-4 cebule. Wrzucić do kapusty. Pokroić w kostkę albo zetrzeć dwie marchewki, wrzucić do dużego gara.
      W innym garnku trzeba wcześniej ugotować bulion drobiowy (ja gotowałam wersję oszczędną czyli dwie małe szyje z indyka, kilka małych kawałków marchewki, kawałek pietruszki, pora, selera, ząbek czosnku, pieprz). Bulion wlać do kapusty. Warzywa z bulionu co kto lubi, ja marchewkę pokroiłam, reszta psuła wrażenie estetyczne i nie została wykorzystana do zupy. Szyje wylądowały w dużym garze celem dalszego gotowania.

      Jedną zieloną paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do gara. Ona nadaje takiej specyficznej goryczy. 100gram ryżu parboiled lub brązowego również do gara. Zwykły ryż odradzam - rozgotuje się. Zetrzeć do środka ząbek czosnku.

      Zupa jest w tym momencie bardzo chuda, dodać oliwy z oliwek kilka łyżek - jak kto lubi. Doprawić solą, papryką słodką i chili (pieprz cayenne). Nie przestraszyć się, prawdopodobnie będzie potrzebowała sporo soli. Powinna być ostrawa. Jak wyjdzie za rzadkie - odparować, jak za gęste dolać wody.

      Wersja bogatsza - albo zasmażka zamiast oliwy albo podsmażony pokrojony w kostkę boczek wędzony (ok 200-400g). Tym razem robiłam z boczkiem. Kapusta lubi podsmażony boczek.

      Zupa jest sycąca wbrew pozorom. Trochę to chaotycznie napisałam... jakbyś miała pytania to pisz.

      Usuń
  3. Notka, dzięki za przepis, w weekend się za nią zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie widzę w składnikach pieczarek.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"