Dawno temu nabyłam w kiosku z prasa książkę „Kuchnia bez
glutenu” za całe 9,99 zł. Książka po zrobieniu z niej gofrów trafiła na półkę i
nie była przeglądana, przepis na gofry tylko poszedł w użytek. Przypomniałam
sobie, że mam taka fajną pozycję i wypadałoby wypróbować z niej więcej
przepisów, Obecnie wypiekam 3 chleby z niej i są naprawdę super. Jeden z nich jest naprawdę oryginalny i ma
ciekawy smak, jest to chleb z indyjską nuta, co ostatnio cieszy się dużym
powodzeniem w śród domowników. Chleb ma dodatek mąki z ciecierzycy, zatem dokłada odrobinkę
białka do naszej codziennej diety.
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g siemienia lnianego
- 1/3 szklanki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka soli
- 400 ml letniej wody
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 g mąki
kukurydzianej i 400 ml letniej wody. Przykrywamy i odstawiamy na około 10-15
minut by drożdże zaczęły „pracować”. Łączymy resztę składników sypkich i
dokładnie mieszamy, dodajemy rozczyn z drożdży i całość mieszamy dokładnie
(ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany, jeśli potrzeba to dodajemy
odrobinę wody). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy wyrośnięcie ciasto.
Wyrównujemy całość przykrywamy ściereczka i odstawiamy na kolejne 40 minut do
wyrośnięcia. Pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni. Wyjmujemy zaraz po upieczeniu.
Brzmi świetnie, spróbuję upiec ale pewnie znowu wyjdzie klucha a nic, co przypominać chlebek powinno. :(
OdpowiedzUsuń