wtorek, 26 listopada 2013

Zupa cebulowa - tania i zdrowa


Moja wersja zupy cebulowej nie ma nic wspólnego z wykwintnymi zupami francuskimi i jej pochodnymi. Jest prostą jej odmianą :) Przygotowuje się ją szybko, jest niedroga, pożywna i zdrowa. Najbardziej lubi ją córka i starszy syn. 

Potrzebujemy: 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 8 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • tłuszcz do smażenia (ja dodaję 1/2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy)
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Kroję cebulę na ćwierć plasterki, rozgrzewam tłuszcz w garnku i wrzucam cebulę, cebulę bardziej duszę niż smażę. Gdy już cebula jest lekko ciapowata wrzucam czosnek pokrojony drobno, włoszczyznę drobno pokrojoną w kostkę i zalewam gorącą wodą około 3 l. Następnie dorzucam ziemniaki obrane i pokrojone, oraz przyprawy. Gotuję całość aż warzywa są miękkie, potem całość miksuję blenderem doprawiam do smaku i gotowe. Podaję z grzankami, można podać również  groszkiem ptysiowym. Proste i pożywne danie, bardzo rozgrzewające. 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Od francuskiej zupy rozni sie jedynie tym, ze nie ma w niej wina :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"