Moja wersja zupy cebulowej nie ma nic wspólnego z wykwintnymi zupami francuskimi i jej pochodnymi. Jest prostą jej odmianą :) Przygotowuje się ją szybko, jest niedroga, pożywna i zdrowa. Najbardziej lubi ją córka i starszy syn.
Potrzebujemy:
- 1/2 kg cebuli
- 8 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
- tłuszcz do smażenia (ja dodaję 1/2 łyżki masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy)
- grzanki lub groszek ptysiowy
Kroję cebulę na ćwierć plasterki, rozgrzewam tłuszcz w garnku i wrzucam cebulę, cebulę bardziej duszę niż smażę. Gdy już cebula jest lekko ciapowata wrzucam czosnek pokrojony drobno, włoszczyznę drobno pokrojoną w kostkę i zalewam gorącą wodą około 3 l. Następnie dorzucam ziemniaki obrane i pokrojone, oraz przyprawy. Gotuję całość aż warzywa są miękkie, potem całość miksuję blenderem doprawiam do smaku i gotowe. Podaję z grzankami, można podać również groszkiem ptysiowym. Proste i pożywne danie, bardzo rozgrzewające.
Super przepis dziekuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Od francuskiej zupy rozni sie jedynie tym, ze nie ma w niej wina :)
OdpowiedzUsuńNo wiem z winem była by lepsza :)
Usuń