wtorek, 5 listopada 2013

Placki z gotowanych ziemniaków - nie wyrzucamy jedzenia


Bywa, że z obiadu zostaną nam ugotowane ziemniaki. Oczywiście możemy zrobić z nich kopytka, śląskie, knedle dołożyć do leniwych. Ale możemy też zrobić szybkie placki. Placki takie można zrobić w wersji na słono lub na słodko. 


  • 1/2 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia
To wystarczy do wersji podstawowej.
Możemy dodać starty żółty ser, zioła, przyprawy, czosnek starty....

Ugotowane ziemniaki rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków. Do rozgniecionych ziemniaków wbijam jajko, wsypuję mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, sól, zioła (opcjonalnie ser lub tarty czosnek) - wyrabiam na jednolitą masę. Formuję placki o grubości podobnej plackom ziemniaczanym i smażę na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złotobrązowy kolor. Podaję z sosem czosnkowym, pomidorowym lub zwykłym jogurtem naturalnym. Jeśli zrobimy wersję bez ziół i sera, możemy polać np. miodem lub posmarować dżemem. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki, ostatnio robiłam takie ze smażoną cebulką i wędliną. Świetny sposób na sycący posiłek bez angażowania dużej kwoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm:) brzmi smacznie, bede musiala wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ps. Nie chcesz moze wylaczyc identyfikacji obrazkowej przy dodawaniu komentarzy?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a robie takie placuszki w poniedzialek esli w niedziele byl tradycyjny angielski roast-pieczony kurczak lub wolowina, pieczone marchewki,pietruszki i ziemniaczki. wszystko to co zostalo przepuszczam przez maszynke,doprawiam pieprzem,papryka i ziolami, formuje placuszki i na patelnie.pycha

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"