poniedziałek, 4 listopada 2013

Domowa kapusta kiszona


W zeszłym roku postanowiliśmy zacząć samodzielnie kisić kapustę w domu. Jeden powód to była moja alergia na konserwant. Drugi powód to fakt, że większość kapust kiszonych w handlu to kapusty zakwaszane, a nie kiszone, ona ma taki octowy zapach niestety. Kolejny argument to fakt ekonomiczny. Obecnie widziałam w sprzedaży kapustę kiszoną w cenie 3-4 zł za kilogram. My zakupiliśmy kapustę w cenie 1,5 zł za kg i dodaliśmy do niej sól. Więc koszt dużo mniejszy, a do tego świadomość tego co jemy, no i dostępność - zawsze mam pod ręką kapustę kiszoną. My zakisiliśmy w tym roku 40 kg kapusty, zakupiliśmy już poszatkowaną i już się nią zajadamy :) 


Do ukiszenia kapusty potrzebujemy:
  • kapustę 
  • sól (15 g na kilogram kapusty)
  • pojemnik do kiszenia
Jeśli kupimy kapustę w główce, to musimy ją posiekać drobno, następnie w misce mieszamy kapustę z solą i mocno ugniatamy w naczyniu. My robiliśmy duże ilości, ale moi rodzice np. kiszą w wiadrze 10 l. Ugniatają w nim mocno kapustę, a następnie na około 3 dni przyciskają talerzem obciążanym słoikiem z wodą (u rodziców to akurat słoik z ogórkami kiszonymi :)) Po około 3 dniach, zdejmujemy obciążenie, przekuwamy kapustę by odgazowała i możemy odstawić w chłodne miejsce lub kisić dalej jeszcze przez około 3-4 dni, następnie przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut, ale taka kapusta niestety utraci trochę właściwości probiotycznych. Możemy też przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce, zwłaszcza w chwili gdy przygotujemy 2-3 kg kapusty. Naprawdę polecam samodzielne kiszenie kapusty w domu!! Możemy do kapusty dodać starta marchewkę, ale u nas z racji alergii syna nie dodajemy nic po za solą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"