niedziela, 2 marca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej


Podpatrzyłam u znajomych smaczną surówkę z kapusty pekińskie. Zrobili w wersji z zielonym ogórkiem, a ja bez i jest równie smaczna. 


  • kapusta pekińska (ilość dowolna, u nas zeszła mała główka na raz)
  • jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
Siekamy kapustę i wrzucamy do miski. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę lub ścieramy i mieszamy go z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy kapustę, mieszamy i już. Naprawdę pyszna surówka. Polecam. 

7 komentarzy:

  1. Ja dodaję do jogurtu jeszcze łyżkę majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  2. jasne, czosnek, a nazajutrz w pracy będę chuchał i dmuchał

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna surówka wychodzi też ze startej marchewki i posiekanego pora. Do tego wystarczy dodać trochę majonezu,sól,pieprz i gotowe :) Tak trochę z innej beczki to polecam przepis na domowe kostki rosołowe,są świetne i nie zawierają nic sztucznego. Warto w sezonie jarzynowym poświęcić trochę czasu a potem mamy gotową bazę do zup,sosów i potrawek http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/11/domowa-kostka-warzywna.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem pyszności taka surówka. Tylko u nas omijamy surowe marchewki i jabłka - alergie.

      Usuń
  4. na zapach czosnku najlepiej jest pozuc przez chwile plaster cytryny

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taką sama tyle że z białej kapusty, bo cena pekinki mnie ostatnio mocno zaskoczyła.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"