Surówka z kapusty pekińskiej
Podpatrzyłam u znajomych smaczną surówkę z kapusty pekińskie. Zrobili w wersji z zielonym ogórkiem, a ja bez i jest równie smaczna.
- kapusta pekińska (ilość dowolna, u nas zeszła mała główka na raz)
- jogurt naturalny
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól do smaku
Siekamy kapustę i wrzucamy do miski. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę lub ścieramy i mieszamy go z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy kapustę, mieszamy i już. Naprawdę pyszna surówka. Polecam.
Ja dodaję do jogurtu jeszcze łyżkę majonezu.
OdpowiedzUsuńjasne, czosnek, a nazajutrz w pracy będę chuchał i dmuchał
OdpowiedzUsuńBardzo fajna surówka wychodzi też ze startej marchewki i posiekanego pora. Do tego wystarczy dodać trochę majonezu,sól,pieprz i gotowe :) Tak trochę z innej beczki to polecam przepis na domowe kostki rosołowe,są świetne i nie zawierają nic sztucznego. Warto w sezonie jarzynowym poświęcić trochę czasu a potem mamy gotową bazę do zup,sosów i potrawek http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/11/domowa-kostka-warzywna.html :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem pyszności taka surówka. Tylko u nas omijamy surowe marchewki i jabłka - alergie.
Usuńna zapach czosnku najlepiej jest pozuc przez chwile plaster cytryny
OdpowiedzUsuńRobię taką sama tyle że z białej kapusty, bo cena pekinki mnie ostatnio mocno zaskoczyła.
OdpowiedzUsuńTo fakt, cena jest odrzucająca :/
Usuń