czwartek, 3 kwietnia 2014

Buchty - rwane bułeczki


Wpadł mi w ręce przepis na buchty, wyglądał ok więc do dzieła. Wczoraj upiekłam je, zapach w czasie pieczenia unosił się po okolicy, mąż przybiegł z ogrodu skuszony zapachem. 


Potrzebujemy:
  • 200 ml mleka
  • 550 g mąki pszennej 
  • 42 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 50 g masła/margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego

Odmierzamy mąkę do miski, kruszymy na wierzch drożdże, wsypujemy 15 g cukru i szczyptę soli, 3 łyżki mleka i lekko posypujemy mąką. Odstawiamy całość na około 15 min. Tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W innej misce mieszamy cukier, jajo i żółtka razem z mlekiem. Następnie wszystkie składniki łączymy razem, zagniatamy dokładnie ciasto około 5 minut, odstawiamy w misce na godzinę. Następnie nagrzewamy piecyk do 180 stopni, zagniatamy lekko ciasto, wyrabiamy długi wałek i tniemy go na kawałki 10 x 5 cm, formujemy kulki i układamy ciasno w blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem. Całość pieczemy 20 min. Studzimy w blaszce. Buchty dają się odrywać i mamy gotowe bułeczki. Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Kurcze podoba mi się ten przepis ..fajne te buchty ....muszę go wypróbować ale już nie dziś ..bo na dziś starczy już mi pracy Pozdrawiam Serdecznie CMOK

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"