piątek, 18 kwietnia 2014

Pieczeń z jajkiem


Propozycja na świąteczną, niedrogą wędlinę, każdy da radę ją zrobić jeśli tylko potrafi robić kotlety mielone. :)


Potrzebujemy:
  • kg mięsa mielonego
  • dużą cebulę
  • 7 jajek
  • 1 bułkę czerstwą lub 4 łyżki bułki tartej lub 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • zieleninę lub paprykę świeżą
  • pieprz i sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy oraz do przesmażenia cebuli
Cebulkę drobno siekamy i lekko szklimy na tłuszczu, 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.Bułkę moczymy w wodzie tak długo, aż będzie można ją wycisnąć, odciskamy z wody i wrzucamy do mięsa (jeśli używamy bułkę tartą to wsypujemy), wbijamy 3 jajka, siekamy koper/pietruszkę lub paprykę bardzo drobno i wrzucamy do mięsa. Doprawiamy do smaku i dokładnie całość wyrabiamy. Smarujemy blaszkę (większą keksówkę) tłuszczem i wkładamy połowę mięsa, na mięso układamy jajka jedno za drugim ale wzdłuż nie w poprzek je układamy, przykrywamy resztą mięsa, wygładzamy i jeśli mamy układamy na wierzchu boczek/słoninę lub smarujemy olejem.  Wkładamy do piecyka i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy pieczeń z blaszki jak wystygnie. Krojąc plasterki mamy w każdym jajko, super danie na wielkanocny stół :) Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dzięki Ci Dobra Kobieto za dodanie tego przepisu !!

    OdpowiedzUsuń
  2. napisałam ale zniknął nie ma jednak go ..buu..właśnie robię tą pieczeń cebulka przesmażona stygnie zaraz ją dodam ..Dzięki za przepis i pomysł Dobra Kobieto!!CMOK

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"