wtorek, 29 kwietnia 2014

Galaretka z mięsem i warzywami


Po gotowaniu zupy, po obiadach mięsnych często zostają nam resztki z którymi nie wiemy co zrobić. Jeden ze sposobów wykorzystania takich resztek opracowała moja mama. Zamraża różne pozostałości mięsa z obiadów (oczywiście nie chodzi tu o kotlety mielone i panierowane mięsa), jak uzbiera jej się odpowiednia ilość robi je w galarecie. 


A oto przepis:
  • resztki mięsa lub wędlin (szynka np.)
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • jajko na twardo (opcjonalnie)
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • groszek zielony (opcjonalnie)
  • gałązki zielonej pietruszki (opcjonalnie)
Gotujemy włoszczyznę w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem. Mięso kroimy na kawałki, ugotowaną włoszczyznę (po za porem) również kroimy, najlepiej w plasterki, ale to już według własnego uznania. Przecedzamy wywar i doprawiamy do smaku, w niewielkiej ilości gorącego wywaru rozprowadzamy żelatynę, a następnie wlewamy do całości. W miseczkach układamy włoszczyznę, mięso, groszek zielony oraz pokrojone w plasterki ugotowane jajko, możemy również ułożyć gałązki zielonej pietruszki. Całość zalewamy wywarem z żelatyną, gdy wystygnie  odstawiamy do lodówki by stężało. Takie danie fajnie będzie wyglądał i smakowało na rodzinnym przyjęciu. Obecnie w domach rzadko robi się galaretki mięsne, więc możemy zachwycić naszych gości potrawa która bywała na stołach naszych mam przy każdych spotkaniach rodzinnych :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"