Z racji, że udało mi się kupić hurtowo w korzystnej cenie od producenta paprykę czerwoną to szaleję w kuchni z nią :) Zrobiłam dżem z papryki, mam uczulenie na wiele owoców więc szukam alternatywy dla mnie, w "Działkowcu" z 2013 roku natrafiłam na przepis, więc od dzieła. Smak zaskakuje....pozytywnie oczywiście.
Potrzebujemy:
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cukru
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 2 cytryny
Oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i mielimy (ja zmieliłam w maszynce do mięsa), ważymy mus paprykowy i wkładamy tyle cukru ile jest musu (ja miałam 3 kg, ale dołożyłam 2 kg cukru). Zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut, następnie dokładamy imbir i sok z cytryny (w przepisie zalecają jeszcze otartą skórkę z cytryny, ale my nie przepadamy za takim aromatycznym zestawieniem). Całość gotujemy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Smak jak dla mnie super, no i mogę jeść. Na zimę mam już dzięki takim eksperymentom dżem z papryki i marchwi. :)
Nigdy nie przypuszczałam, że dżem można zrobić z papryki!;) Czy jest słodki? :)
OdpowiedzUsuńnadziewiatympietrze.blogspot.com
Ja zmniejszyłam ilość cukru, bo był za słodki wręcz. :)
UsuńWciąż nie mogę uwierzyć, że z papryki:)
UsuńJakos do mnie nie przemawia tak samo jak ciasto z burakow bądź marchewki, ale przecież napewno otruć się nie idzie:) Kiedyś próbowałam sos cebulowy na słodko był pyszny :)
OdpowiedzUsuńo kurcze nawet nie pomyślałam że można by zrobić dżem z papryki ..no cóż człowiek do śmierci się uczy ..ciekawy pomysł i smak też może być fajny...Pozdrawiam Serdecznie i powodzenia we wdrażaniu coraz to nowych pomysłów!!CMOK
OdpowiedzUsuńło matko spróbowałam i dla mnie ten dżem jest pyszota i jak smakuje i to ze wszystkim nawet chlebek ze smalcem własnej roboty ze skwarkami i na to ten dżemik a naleśniki z nim są obłędne ..szkoda że nie znałam tego przepisu w sezonie paprykowym ale jak Bozia da doczekać to na przyszły rok muszę go zrobić ..Dzięki Wielkie za przepis i za coś jeszcze CMOK!!
OdpowiedzUsuń