Przy robieniu przetworów trochę miałam mało czasu na produkowanie posiłków dla rodziny, ale przecież musieli coś jeść. wykorzystałam więc produkty które były pod ręką i wyszło całkiem fajne, pożywne danie.
Potrzebujemy:
- 4 cebule
- 4 papryki
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 1/2 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy/ puszka pomidorów w zalewie
- tłuszcz do smażenia
- pieprz, sól
Obieramy warzywa, kroimy drobno, na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i chwilkę dusimy ją, następnie dorzucamy paprykę i lekko całość solimy i dusimy pod przykryciem. Następnie wrzucamy fasolkę (pokrojoną w kawałeczki około 3 cm) i pomidory (świeże obieramy ze skórki). Podlewamy szklanką wody i dusimy całość, aż fasolka będzie miękka. Doprawiamy do smaku i podajemy z pieczywem. Sycące, zdrowe danie. Można dodać do niego dynię lub kabaczka/cukinię, oczywiście możemy dodać wędlinę np. resztki z lodówki. J zrobiłam wersję bezmięsną.
kradnę przepis...
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł;) Chyba się skuszę i w tygodniu coś takiego zaserwuję. Jestem ciekawa miny mojego Lubego, gdy dostanie obiad w wersji bez mięsa;)))
OdpowiedzUsuń