niedziela, 26 października 2014

Pesto z suszonych pomidorów i pestek słonecznika


Dziś ekskluzywna wersja pesto :)  z suszonych pomidorów. Lubimy je, jest smaczne i aromatyczne, choć do najtańszych nie należy.

Potrzebujemy:
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika (łuskane)
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki chili

Pomidory razem z oliwką przelewamy do naczynia w którym będziemy wszystko mielić, następnie dokładamy obrany czosnek i resztę składników. Ja blenderem mielę wszystko na jednolitą masę, następnie doprawiamy do smaku - sól, chili. Czasem dodaję 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Podaję pesto ze spaghetti lub penne, całość posypuję startym, żółtym serem. Taka porcja pesto wystarcza na 5-7 porcji makaronu. najlepiej pesto wymieszać jeszcze w garnku razem z wycedzonym makaronem, a następnie nałożyć na tależe i posypać serem. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pesto zarówno z pomidorków, jak również czysto ziołowe z suszoną bazylią;) Nie ma co kłamać, że te zrobione własnoręcznie jest najlepsze;)
    nadziewiatympietrze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto, najczęściej robię pietruszkowe. Podkradam przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"