Pesto z suszonych pomidorów i pestek słonecznika
Dziś ekskluzywna wersja pesto :) z suszonych pomidorów. Lubimy je, jest smaczne i aromatyczne, choć do najtańszych nie należy.
Potrzebujemy:
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pestek słonecznika (łuskane)
- 2 łyżki startego, żółtego sera
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki chili
Pomidory razem z oliwką przelewamy do naczynia w którym będziemy wszystko mielić, następnie dokładamy obrany czosnek i resztę składników. Ja blenderem mielę wszystko na jednolitą masę, następnie doprawiamy do smaku - sól, chili. Czasem dodaję 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Podaję pesto ze spaghetti lub penne, całość posypuję startym, żółtym serem. Taka porcja pesto wystarcza na 5-7 porcji makaronu. najlepiej pesto wymieszać jeszcze w garnku razem z wycedzonym makaronem, a następnie nałożyć na tależe i posypać serem.
Uwielbiam pesto zarówno z pomidorków, jak również czysto ziołowe z suszoną bazylią;) Nie ma co kłamać, że te zrobione własnoręcznie jest najlepsze;)
OdpowiedzUsuńnadziewiatympietrze.blogspot.com
Uwielbiam pesto, najczęściej robię pietruszkowe. Podkradam przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń