wtorek, 7 października 2014

Muffiny z burakami


Mamy pełnię sezonu na warzywa, więc trzeba to wykorzystać. Polecam wam niedrogie, szybkie i zdrowe muffiny z burakami. Ja buraki ugotowałam na obiad i dwa dodatkowe na muffiny, więc nie miałam dodatkowej pracy ;) 

Potrzebujemy 
  • 2 duże buraki (gotowane i starte na drobno)
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie imbir 1/4 łyżeczki
  • 3 łyżki kakao
Mieszamy wszystkie składniki razem, nakładamy do foremek i pieczemy 20 minut w piecyku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy zaraz po upieczeniu, można posypać cukrem pudrem. Muffiny są sposobem na podanie warzyw tym co ich nie lubią :) 

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, dodatkowo z polewą czekoladową (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami kremówki). Udały się, w środku są takie mokre ale takie chyba mają być muffinki .Były pyszne, olbrzymia ilość zjedzona raz dwa, nikomu nie zaszkodziła . Dziekuję bo dzięki temu blogowi przekonuję się że warto rozwijać nowe umiejętności, daje to frajdę , satysfakcję i przede wszystkim korzyść dla rodziny -smakową i finansową :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"