poniedziałek, 17 marca 2025

Domowy klops do pieczywa z marchewką z rosołu

 


Ostatnio szukam zastosowania dla gotowanych warzyw np. w zupie. Dobrze już wiecie, że nie lubię niczego marnować, bo jestem taka sobie sknera. Dokładam warzywa gotowane do pulpetów, klopsa, zapiekanek, past, ciast i wszystko zostaje zjedzone. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na klops który świetnie nadaje jako dodatek do pieczywa na zimno. Moja rodzina bardzo lubi  takie mięsko na kanapki, a z dodatkiem ogórka kiszonego, chrzanu lub keczupu w sezonie zimowy jest jeszcze lepsze. Ja robię go z łopatki wieprzowej, udaje mi się często kupić w promocji w cenie około 10 zł za kg, więc wędlina jest naprawdę niedroga a za to skład jej jest dobry.




Składniki:

1,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki (ja czasem mieszam również ze schabem)

4 łyżki bułki tartej

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka majeranku

3 ząbki czosnku (takie średnie, jak są duże to 2), przeciśnięte lub starte na drobnej tarce 

Dodatki wedle uznania, ja dodałam 2 gotowane w rosole, starte marchewki i dwie garście posiekanych zielonych oliwek. Można dodać starte pieczarki, drobno pokrojoną paprykę, wedle uznania.

Mielimy łopatkę (można kupić gotowe mielone, ja wolę sama zmielić, wychodzi taniej i wiem co mielę), następnie łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolita masę. Ja mam żaroodporne wąskie naczynia w których zapiekam klops wtedy smaruję naczynie masłem, można to zrobić równie smalcem. Jeśli nie mamy takich naczyń wkładamy do blaszki wąskie wysmarowanej masłem lub smalcem i najlepiej wysypać ją bułką tartą. Układamy dokładnie dociskając do rogów masę, na wierzch kładziemy wiórki masła lub smalcu zapiekamy całość w piecyku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Odstawiamy do wystygnięcia następnie wykładamy wystudzony klops na talerz. Świetnie nadaje się do mrożenia, nie musimy zjadać na raz całości, ja dzielę na 3 części dwie mrożę, jedna zjadana jest na świeżo. Niedrogo, smacznie i z dobrym składem wędlina.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"