Niedługo Wielkanoc, wiele polskich rodzin przygotowuje się
do tych świąt. Wtopiły one się bardzo mocno w naszą tradycję. Są symbolem
nowego, wiosny, przebudzenia……
Zaczęliśmy przygotowania kulinarne, nie tylko duchowe.
Porządki traktuję, jako porządki wiosenne, robię przegląd ubrań w szafach,
robię porządki w nasionach, przetworach itd.
A jak Wielkanoc to musi być biała kiełbasa, niestety
kiełbasa ogólnie dostępna w sprzedaży ma skład niezbyt godny polecenia, zaś ta,
której skład jest w porządku kosztuje sporo 28 – 35 zł. Zatem jak to zaczyna
być już u nas tradycją robimy własną kiełbasę. Mięso kupujemy w ubojni, więc
koszt kilograma to 6,80 zł, koszt 25 m jelit wieprzowych to 2-3 zł (zużyliśmy na
6 kg kiełbasy połowę paczki). Przyprawy, sól to około 4 zł. Mięso, które
zużyłam na 6 kg kiełbasy – koszt 40 zł. Czyli kilogram gotowego wyrobu
kosztował nas – około 8 zł.
Taką kiełbasę może zrobić każdy, każdy, kto posiada maszynkę
do mielenia mięsa, kawałek blatu kuchennego, garnek do sparzenia kiełbasy oraz
chęć zjedzenia zdrowej i taniej wędliny.
Składniki potrzebne na 4 kg kiełbasy białej (my zrobiliśmy z
6 kg, ale to dość dużo, więc podaję przepis na 4 kg mięsa):
3 kg łopatki
1 kg boczku (można dodać ½ kg wołowiny i ½ kg boczku)
½ l wody zimnej
3 ząbki czosnku
90 g soli kuchennej
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Mielimy łopatkę przez duże oczka lub drobno siekamy nożem,
boczek mielimy na mniejszym oczku niż łopatkę. Mieszamy wodę, przyprawy, sól i
starty drobno czosnek razem z mięsem. Bardzo dokładnie mieszamy by masa była jednolita.
Następnie napełniamy jelita masą i parzymy kiełbasę w wodzie o temperaturze 80
stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do wystygnięcia. Ja
cześć mrożę, część zjadamy świeżej. Wywar z parzenia kiełbasy wykorzystuję na żurek/barszcz/grochówkę/kapuśniak lub do bigosu. Otrzymujemy kiełbasę bez chemicznych
dodatków, w bardzo dobrej cenie. Zachęcam Was do robienia domowych wędlin, nawet,
jeśli zakupicie mięso w sklepie, a nie w ubojni i tak kiełbasa będzie lepsza i
tańsza od sklepowej. Nie zawiera żadnych wypełniaczy, glutaminianów,
konserwantów, fosforanów. Naprawdę warto robić domowe wędliny. Szynkę, baleron
również. Wystarczy wstawić do lodówki garnek z kg szynki, kg karczku i zalać
wszystko solanką z przyprawami, a po 7-10 dniach upiec w rękawie w piecyku.
Otrzymamy domową smaczną i zdrową wędlinę, w dużo niższej cenie niż w sklepie.
Czytajcie skład wędlin, które kupujecie, dla mnie największe zdziwienie było,
że w szynce nie ma 100 i więcej procent mięsa.
Przypominam o konkursie
Przypominam o konkursie
Pyszna jest taka kiełbaska, moi rodzice taka robią.
OdpowiedzUsuńJakie to proste do zrobienia,dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko gdzie jelita mogłabym kupić u siebie.Nie mam też termometru,by utrzymać odpowiednią temperaturę,ale może dam radę bez tego?
Wczoraj właśnie zakwas na żurek zrobiłam (z mąki na żurek).
Moja teściowa lubi żurek z białą kiełbasą,to często taki domowy żurek dla niej robię.My za białą kiełbasą,nie przepadamy, jednak wiedząc co w niej siedzi,pewnie chętnie się zje.
Powiedzmy,że ja potrzebuję 1 -1,5kg kiełbasek,to i tak już z zapasem do zamrażalnika,muszę zmniejszyć ilość produktów odpowiednio.
W przepisie jest podany boczek,którego wolałabym uniknąć,ewentualnie zminimalizować go do kiełbaski.
Jest to konieczny dodatek?
No pytam,jak typowy laik :)
Narobiłaś mi ochoty,by zmierzyć się z kolejnym wyzwaniem:)))
Na łopatkę w Tesco jest promocja,po 8,00zł/kg.I jest dobra,robiłam gołąbki z niej.
Chyba,że gdzieś ktoś widział,jeszcze tańsze mięsko?
Bez termometru spokojnie sobie poradzisz, wystarczy postawić garnek na najmniejszy palnik i zmniejszyć gaz. Zresztą robimy w sumie dokładnie to samo jak zakupimy surową białą kiełbasę. Ja jelita kupuję w Polo albo Castoramie, Obi, Mrówce. Najczęściej w Polo:) Co do boczku chodzi o trochę tłuszczu, bez niego kiełbasa wyjdzie sucha i zbita. Jak nie mam boczku to słoninę dodaję, boczek to i tak lżejsza wersja.
UsuńA czy taką kiełbasę można uwędzić? Czy inny przepis jest na taką wędzoną?
UsuńMożna spokojnie uwędzić.
UsuńDziękuję pięknie za odpowiedź :)
UsuńDzięki dobra Kobieto :)
OdpowiedzUsuńPozostaje mi kupić z All... są za 6,50 zł "JELITA NATURALE WIEPRZOWE do kiełbasy 10M 28/30" +3,94 Inpost.
28/30mm nadaje się do takiej kiełbaski?
No laik pyta, laik totalny :)))
Jeszcze sprawdzę,jakie to końcówki mam do wędliny w maszynce do mięsa.
Powinny być dobre :)
UsuńMam 3 końcówki, zmierzyłam średnicę wewnątrzną i jest ok. 18 mm, 16mm,12mm.
OdpowiedzUsuńSpróbuję, zawsze musi być ten pierwszy raz:))))
Jelita są dostępne w intermarche. W paczce jest 25 m. Ja nie zuzylam wszystkich i resztę zamrozilam. Pózniej dowiedziałam sie ze nie można mrozić bo kruszeja i pękają, ze trzeba je trzymać w solance. Po rozmrożeniu byłam przekonana, ze sie nie nadają, ale były ok. Nie pękały przy napełnianiu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam masę mięsną i ugotowałam kulkę. Są pyszne ale wg mnie za dużo soli. Co mogę jeszcze zrobić by się jej pozbyć/zniwelować poza dodaniem mięsa bo nie posiadam?? Proszę o pomoc choć wiem, że szanse marne na szybką odpowiedź... w końcu Święta. Ale na przyszłość taka rada zawsze się przyda.
OdpowiedzUsuńNie do końca rozumiem, co zostało ugotowane. O jaką kulę chodzi?
Usuńkulkę/próbkę do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona, że ta kiełbasa wyszła za słona, znajomi mówią nam, że mogła by być lekko bardziej słona.
Usuń