środa, 16 marca 2016

Biała kiełbasa na Wielkanoc





Niedługo Wielkanoc, wiele polskich rodzin przygotowuje się do tych świąt. Wtopiły one się bardzo mocno w naszą tradycję. Są symbolem nowego, wiosny, przebudzenia……
Zaczęliśmy przygotowania kulinarne, nie tylko duchowe. Porządki traktuję, jako porządki wiosenne, robię przegląd ubrań w szafach, robię porządki w nasionach, przetworach itd.
A jak Wielkanoc to musi być biała kiełbasa, niestety kiełbasa ogólnie dostępna w sprzedaży ma skład niezbyt godny polecenia, zaś ta, której skład jest w porządku kosztuje sporo 28 – 35 zł. Zatem jak to zaczyna być już u nas tradycją robimy własną kiełbasę. Mięso kupujemy w ubojni, więc koszt kilograma to 6,80 zł, koszt 25 m jelit wieprzowych to 2-3 zł (zużyliśmy na 6 kg kiełbasy połowę paczki). Przyprawy, sól to około 4 zł. Mięso, które zużyłam na 6 kg kiełbasy – koszt 40 zł. Czyli kilogram gotowego wyrobu kosztował nas – około 8 zł.
Taką kiełbasę może zrobić każdy, każdy, kto posiada maszynkę do mielenia mięsa, kawałek blatu kuchennego, garnek do sparzenia kiełbasy oraz chęć zjedzenia zdrowej i taniej wędliny.




Składniki potrzebne na 4 kg kiełbasy białej (my zrobiliśmy z 6 kg, ale to dość dużo, więc podaję przepis na 4 kg mięsa):
3 kg łopatki
1 kg boczku (można dodać ½ kg wołowiny i ½ kg boczku)
½ l wody zimnej
3 ząbki czosnku
90 g soli kuchennej
1 łyżka pieprzu
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej


Mielimy łopatkę przez duże oczka lub drobno siekamy nożem, boczek mielimy na mniejszym oczku niż łopatkę. Mieszamy wodę, przyprawy, sól i starty drobno czosnek razem z mięsem. Bardzo dokładnie mieszamy by masa była jednolita. Następnie napełniamy jelita masą i parzymy kiełbasę w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do wystygnięcia. Ja cześć mrożę, część zjadamy świeżej. Wywar z parzenia kiełbasy wykorzystuję na żurek/barszcz/grochówkę/kapuśniak lub do bigosu. Otrzymujemy kiełbasę bez chemicznych dodatków, w bardzo dobrej cenie. Zachęcam Was do robienia domowych wędlin, nawet, jeśli zakupicie mięso w sklepie, a nie w ubojni i tak kiełbasa będzie lepsza i tańsza od sklepowej. Nie zawiera żadnych wypełniaczy, glutaminianów, konserwantów, fosforanów. Naprawdę warto robić domowe wędliny. Szynkę, baleron również. Wystarczy wstawić do lodówki garnek z kg szynki, kg karczku i zalać wszystko solanką z przyprawami, a po 7-10 dniach upiec w rękawie w piecyku. Otrzymamy domową smaczną i zdrową wędlinę, w dużo niższej cenie niż w sklepie. Czytajcie skład wędlin, które kupujecie, dla mnie największe zdziwienie było, że w szynce nie ma 100 i więcej procent mięsa.  


Przypominam o konkursie 

11 komentarzy:

  1. Pyszna jest taka kiełbaska, moi rodzice taka robią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to proste do zrobienia,dziękuję za przepis :)
    Nie wiem tylko gdzie jelita mogłabym kupić u siebie.Nie mam też termometru,by utrzymać odpowiednią temperaturę,ale może dam radę bez tego?
    Wczoraj właśnie zakwas na żurek zrobiłam (z mąki na żurek).
    Moja teściowa lubi żurek z białą kiełbasą,to często taki domowy żurek dla niej robię.My za białą kiełbasą,nie przepadamy, jednak wiedząc co w niej siedzi,pewnie chętnie się zje.
    Powiedzmy,że ja potrzebuję 1 -1,5kg kiełbasek,to i tak już z zapasem do zamrażalnika,muszę zmniejszyć ilość produktów odpowiednio.
    W przepisie jest podany boczek,którego wolałabym uniknąć,ewentualnie zminimalizować go do kiełbaski.
    Jest to konieczny dodatek?
    No pytam,jak typowy laik :)
    Narobiłaś mi ochoty,by zmierzyć się z kolejnym wyzwaniem:)))
    Na łopatkę w Tesco jest promocja,po 8,00zł/kg.I jest dobra,robiłam gołąbki z niej.
    Chyba,że gdzieś ktoś widział,jeszcze tańsze mięsko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termometru spokojnie sobie poradzisz, wystarczy postawić garnek na najmniejszy palnik i zmniejszyć gaz. Zresztą robimy w sumie dokładnie to samo jak zakupimy surową białą kiełbasę. Ja jelita kupuję w Polo albo Castoramie, Obi, Mrówce. Najczęściej w Polo:) Co do boczku chodzi o trochę tłuszczu, bez niego kiełbasa wyjdzie sucha i zbita. Jak nie mam boczku to słoninę dodaję, boczek to i tak lżejsza wersja.

      Usuń
  3. Dzięki dobra Kobieto :)
    Pozostaje mi kupić z All... są za 6,50 zł "JELITA NATURALE WIEPRZOWE do kiełbasy 10M 28/30" +3,94 Inpost.
    28/30mm nadaje się do takiej kiełbaski?
    No laik pyta, laik totalny :)))
    Jeszcze sprawdzę,jakie to końcówki mam do wędliny w maszynce do mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam 3 końcówki, zmierzyłam średnicę wewnątrzną i jest ok. 18 mm, 16mm,12mm.
    Spróbuję, zawsze musi być ten pierwszy raz:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jelita są dostępne w intermarche. W paczce jest 25 m. Ja nie zuzylam wszystkich i resztę zamrozilam. Pózniej dowiedziałam sie ze nie można mrozić bo kruszeja i pękają, ze trzeba je trzymać w solance. Po rozmrożeniu byłam przekonana, ze sie nie nadają, ale były ok. Nie pękały przy napełnianiu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam masę mięsną i ugotowałam kulkę. Są pyszne ale wg mnie za dużo soli. Co mogę jeszcze zrobić by się jej pozbyć/zniwelować poza dodaniem mięsa bo nie posiadam?? Proszę o pomoc choć wiem, że szanse marne na szybką odpowiedź... w końcu Święta. Ale na przyszłość taka rada zawsze się przyda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem, co zostało ugotowane. O jaką kulę chodzi?

      Usuń
  7. kulkę/próbkę do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem zaskoczona, że ta kiełbasa wyszła za słona, znajomi mówią nam, że mogła by być lekko bardziej słona.

      Usuń

"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"