U nas ulubiony tort, to tort z bita śmietaną, nie przepadamy za kremowymi tortami.
Potrzebujemy na biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek maki bezglutenowej,
Ubijamy piane z białek z cukrem dodajemy żółtka mąkę i proszek do pieczenia. ciasto wylewamy na blaszkę, pieczemy 30 min w 180 C. Po upieczeniu nie wyjmujemy natychmiast biszkoptu, lekko uchylamy drzwiczki od piecyka i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już piecyk się wyraźnie ostudzi, wyjmujemy biszkopt i delikatnie wyjmujemy z blaszki (ja używam tortownicy). Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Masa śmietanowa:
- 400 - 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka żelatyny
Dodatki dowolnie:
- owoce z puszki
- powidła
- coś do przybrania: żelki, owoce, gotowe przybrania itp
Biszkopt kroimy na 2-3 krążki, smarujemy dolny krążek powidłami lub układamy owoce z puszki (świeże będą za mało wilgotne), nakładamy część bitej śmietany, następnie kładziemy krążek ponownie smarujemy powidłami, śmietana i na to ostatni krążek. Smarujemy cały tort bitą śmietaną i przybieramy. Można użyć tartej czekolady np. białej, owoców żelków to już zależy od naszej pomysłowości.
Tort syna bezglutenowy z zeszłego roku wyglądał tak
Dziękuję jak nie wiem co! ;) Małgorzata
OdpowiedzUsuńWitaj, rozumiem, że dla nie alergików można użyć mąki pszennej? I czy biszkopt nie opada? Masz jakiś sprawdzony sposób, żeby nie opadł? Mi niestety prawie zawsze opadają i po prostu zaczęłam się bać biszkoptów :(
OdpowiedzUsuńCiasto biszkoptowe przed włożeniem do pieczenie warto delikatnie blacha uderzyć o blat. Odgazuje się wtedy. No i po upieczeniu nie wyjmujemy od razu. Oczywiście można zrobić z mąki pszennej. Ale mam fajny przepis na biszkopt pszenny. Jutro podam :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego:)
OdpowiedzUsuńsuper! a na jaką tortownicę?
OdpowiedzUsuńna jak dużą tortownicę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń