poniedziałek, 9 grudnia 2013

Jadłospis obiadowy na cały tydzień


Dawno nie wstawiałam naszych jadłospisów, więc się poprawiam :) Teraz u nas więcej dań ziemniaczanych i z kiszona kapusta. Kapusty mamy zakiszone 40 kg, więc można "szaleć".

Ogólnie staramy się jadać warzywa dostępne w zimie, a nie wyhodowane w zimie. Nie jemy sałaty, ogórków i pomidorów świeżych, paprykę kupuję tylko okazjonalnie, raczej korzystam z własnych zasobów w słoikach i mrożonej. Te warzywa zastępujemy kiełkami które hoduję w kuchni sama. Po za tym jemy sporo kapusty kiszonej, białej, czerwonej. Ogórki kiszone, buraki, marchew. Fasolkę i kalafiora mrożę w sezonie. 


Poniedziałek 
Kartoflanka (ziemniaczanka)
Babka ziemniaczana

Wtorek 
Kartoflanka
Krokiety z kapusta kiszoną i pieczarkami

Środa
Krupnik z ziemniakami
Zapiekanka z boczkiem 

Czwartek 
Krupnik z ziemniakami
Pulpety w sosie koperkowym, kasza gryczana, ogórek kiszony

Piątek
Ogórkowa
Ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

Sobota
Ogórkowa
Pizza domowa 

Niedziela 
Rosół z makaronem domowym 
Schabowy panierowany, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty

Postaram się podać później listę zakupów. 

7 komentarzy:

  1. My też staramy się jeść sezonowo. Wyczytałam jednak niedawno, że kiszonki są wysokohistaminowe i trochę przyhamowałam z ich podawaniem. Jedna z moich córek ma alergię na ziemniaki i kto wie na co jeszcze więc staram się uważać. Burak też jest podejrzany więc niewiele nam zostaje: marchew i brokuły :D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas jeden syn nie je marchwi, ja nie jem jabłek. Starszy syn nie powinien jeść marchwi gotowanej. Znam te klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o przepis na kartoflankę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A może podasz wcześniej w wersji oszczędnej świąteczny jadłospis? Generalnie to mnie szykowanie urodzin u córki, głupio z braku kasy nie zrobić dziecku urodzin , może coś poradzisz.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie za kilka dni mamy uroczystość z okazji urodzin młodszego syna.

      Usuń
  5. Wczoraj gotowałam zupę ze szpinaku z ryżem(mogę podać przepis nie jest droga a bardzo smaczna i pożywna),zostało jeszcze na dzisiaj,ale narobiła mi Pani smaku na tę kartoflankę.Wiem mniej więcej co to za zupa,ale przepisu nie mam. Zima to taki czas kiedy zupa musi u nas być i już. Chętnie ugotowałabym ją jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja proponuję następujące tanie dania obiadowe, które często sobie przyrządzam: makaron lub ryż ze szpinakiem (ja kupuję mrożony), makaron lub ryż z prażonymi jabłkami lub śliwkami, takimi jak na szarlotkę, makaron lub ryż z gotowym sosem chińskim - nie przesadzam z sosem, dodaję tylko tyle, żeby danie miało smak. W okresie letnim jeszcze makaron lub ryż z własnoręcznie przyrządzanym sosem ze świeżych pomidorów.
    Składniki są tanie, a obiady się szybko przygotowuje.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"