środa, 18 grudnia 2013

Pieczony boczek z czosnkiem i majerankiem


Moja rodzina lubi domowe wędliny, nie kupujemy już nic po za salami do pizzy lub kiełbasą na żurek (to również planujemy zmienić).  W tym rok na świątecznym stole pojawi się boczek pieczony z czosnkiem i majerankiem, uwielbiamy czosnek, więc go nie pożałuję do boczku. 

Potrzebujemy:
  • boczek surowy, cienki około 1,5 kg 
  • główkę czosnku
  • łyżeczkę soli 
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Jeśli boczek ma skórę to ją usuwamy (możemy wrzucić do bigosu i wyjąć po ugotowaniu). Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tartce lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy czosnek, sól, pieprz, majeranek i olej na jednolitą masę. Smarujemy boczek od strony chudej masą, następnie rolujemy i związujemy bawełnianym sznurkiem lub wkładamy do siatki wędliniarskiej, ja wiążę bawełnianym lub lnianym sznurkiem zależy co mam pod ręką. Zawijamy mięso w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie rozgrzewamy piecyk do 180 stopni, wkładamy boczek w rękaw do pieczenia i pieczemy w piecyku przez około 1,5 godziny, potem rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze 30 minut, tak by boczek się przyrumienił. Ja po zostawiam w wyłączonym piecyku mięso jeszcze około 30 minut, po tym czasie wyjmuję i gotowe. Sznurki rozcinamy dopiero po całkowitym ostygnięciu mięsa. 

4 komentarze:

  1. usuwanie skóry z boczku to profanacja;-) ja piekę boczek na płasko bez rolowania a skórę przed pieczeniem nacinam ostrym nożem w kratkę 1x1 cm mniej więcej. Jak się upiecze to podjadamy tę kratkę zdejmując ją po kawałku widelcem i to jest pyyyyszne, nawet lepsze niż boczek:-) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja równiez z boczku najlepiej lubię skórkę ;) Fajny pomysł z ta kratką.

      Usuń
  2. Moglaby Pani napisac przepis na sernik, ktory bedzie pieczony na Swieta? jestem bardzo ciekawa Pani wersji byc moze odgapie poniewaz rowniez panuje upiec te ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W końcu się skusiłam i upiekłam ten boczek. Jest super smaczny, choć muszę go mocniej doprawić następnym razem. Dzięki za przepis :) Idę szukać kolejnego na wędlinę na chleb :)

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"