Polecam bezglutenową wersję kotletów mielonych.
Dziś robiłam na obiad i wyszły bardzo smaczne. Miałam z wczorajszego obiadu niepełną szklankę ugotowanego ryżu, więc go użyłam do kotletów mielonych.
- 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki
- 2 całe jajka
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- sól, pieprz lub ostra papryka
- tłuszcz do smażenia
Mieszamy wszystkie składniki, robimy kotlety prosto na patelnię bez panierowania i smażymy - dowolnie na smalcu lub na oleju/oliwie.
Wersja ta jest zupełnie bezglutenowa. Do kotletów możemy użyć kaszy jaglanej jako zagęstnik. Naprawdę polecam inną wersję mielonego. Zamiast kaszy/ryżu możemy użyć warzyw i upiec kotlety w piecyku, wtedy wersja na pewno będzie bardziej dietetyczna.
Mielony nie musi być nudny, można dodać również do mięsa siekany koperek, szczypiorek lub inne ulubione świeże zioła. Smacznego!!!!
Witam. fajny przepis na kotlety-coś innego od tradycyjnych.Czytam Pani bloga od kilku miesięcy i często korzystam z załączonych przpisów. Proszę podawać więcej pzrepisów na dania wymieniane w super jadłospisach.Poproszę przepis na ryż zapiekany z kurczakiem. Podziawam Panią za mądre i fajne gospodarowanie produktami przy układaniu jadłospisów. Ja tak nie potrafię. Chciałabym trochę zaoszczędzić na posiłkach ale moja rodzina jest bardzo mięsożerna. I tu jest cały problem. Ale udało mi sie wprowadzić parę przepisów do mojego jadłospisu np. omlet z pieczarkami - super mało roboty a dobre jedzenie, pasta z jajek i białym serem i do tego świeże bułeczki wszystko oczywiście z Pani przepisów. Poproszę o więcej. PS. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku chyba w Koszalinie tak przynajmniej wyczytałam. Pogody ducha i jak najmniej problemów. Aga
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pani pomysły...... robilam juz domowa pizze i plesniaka z Pani przepisow. Rewelacja !!! Bardzo dziekuje.
OdpowiedzUsuńPs. zagladam tu codziennie .....
Bardzo dziękuje za ciepłe słowa. Moja rodzina też chętnie jadła by więcej mięsa, mam na stanie 3 facetów w tym 16 i 11 - latka, więc potrafią zjeść, ale jak przysłowie mówi "jak się nie ma co się lubi, to się lubo co się ma" więc wymyślam różności by zmniejszyć koszty, zwłaszcza, że na dokładkę jedno dziecko na diecie bez pszennej jest.
OdpowiedzUsuńa czy gdyby je obtoczyć w mące dozwolonej bezglutenowcom jako panierce, będzie ok ?
OdpowiedzUsuńmam w niedzielę gości na obiad z których jeden jest właśnie uczulony na gluten a ja jestem zielona w temacie a chciałam zrobić mielone :)
Można w kaszy kukurydzianej obtoczyć lub mące kukurydzianej
UsuńJa na panierkę blenduję bezglutenowe płatki kukurydziane i jest smaczna panierka
OdpowiedzUsuńJa czasem w wiórkach kokosowych robię :)
Usuń