środa, 17 lipca 2013

Domowe lody malinowe


Kolejny smak lodów w naszym domu. Uwielbiamy lody, a domowe lody zachwyciły nas zupełnie. Mąż stwierdził, że on już zupełnie nie ma ochoty na kupne lody. Nie pociągają go wiodące marki, smaki i duży wybór. Ogłosił, że na wyjeździe rodzinnym nie będzie lodów sklepowych. Reszta rodziny uznała, że w istocie lody domowe mają swój niepowtarzalny smak, zapach, no i nikogo nic nie uczula, skład znany dla wszystkich. Smaki do wyboru zależnie od nastroju. Dzieci wymyślają smaki i dodatki. Wczoraj były lody waniliowo - truskawkowe, polane syropem malinowym.  





Do zrobienia lodów malinowych potrzebujemy:
  • 200 g malin + kilka malin do dekoracji 
  • 2 jaja
  • 120 g cukru
  • 400 ml śmietany 30%
Maliny zgniatam (tłuczkiem do ziemniaków), jaja (umyte i sparzone) ucieram z cukrem, dodaję śmietanę, maliny i wszystko razem miksuję. Jeśli robimy lody bez użycia maszyny do lodów, to przelewamy lody do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszamy lody co 15 minut i ponownie odstawiamy do zamrażarki, powtarzamy czynność do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli mamy maszynę do lodów, to odstawiamy masę do lodówki na 2-3 godziny, a następnie przelewamy do maszyny i wyrabiamy około 30 minut. Smacznego!!

Kalorii pewnie takie lody mają sporo, no trudno........


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"