Przepis dostałam od mamy, to u niej jedliśmy po raz pierwszy i drugi to danie, więc postanowiłam je zrobić i ja. Naprawdę polecam, danie super, zwłaszcza dla zabieganych Pań/Panów Domu. Mało pracy, niedrogie, prawie samo się robi :)
Potrzebne nam jest:
- 1 kg skrzydełek/pałki kurczaka
- 1,5 szklanki suchego ryżu
- cebula (wg uznania)
- przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz lub przyprawa do kurczaka (ja nie używam)
Na zalewę:
- 5 szklanek wody
- 0,5 szklanki oliwy (lub pół kostki margaryny)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżeczce soli, pieprzu i lubczyku (jak ktoś woli, to przyprawę typu vegeta, ale nie wiem jak się ma do tego ta łyżeczka soli - raczej należy sobie darować).
Kurczaka nacieramy przyprawami lub gotową przyprawą do kurczaka i odstawiamy na godzinkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, na ryż pokrojoną cebulkę, na którą układamy kurczaka, na którego z kolei można jeszcze raz ułożyć cebulkę. Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, potem wylewamy na ryż i kurczaka (jak się nie zmieści, to w trakcie pieczenia można dolać). Jeśli będzie za mało zalewy, to uzupełniamy wodą. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny do 1,5 godziny w 180 stopniach. Danie jest gotowe.
Szczerze polecam - pychota jedzonko.
Szczerze polecam - pychota jedzonko.
Witam Dzieki za przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem. Robiłam i wyszedł super prawdziwa pychota. Często korzystam z Pani przepisów i pomysłów na życie. Poproszę jeszcze przepis na gołąbki bez zawijania.Pozdrawiam Aga..
OdpowiedzUsuńPrzykrywamy do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, bo będzie ugotowany kurczak, a chcemy pieczoną skórkę.
Usuń