czwartek, 1 sierpnia 2013

Kurczak zapiekany z ryżem - pychota!!


Przepis dostałam od mamy, to u niej jedliśmy po raz pierwszy i drugi to danie, więc postanowiłam je zrobić i ja. Naprawdę polecam, danie super, zwłaszcza dla zabieganych Pań/Panów Domu. Mało pracy, niedrogie, prawie samo się robi :) 

Potrzebne nam jest:
  • 1 kg skrzydełek/pałki kurczaka
  • 1,5 szklanki suchego ryżu 
  • cebula (wg uznania) 
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz lub przyprawa do kurczaka (ja nie używam)
Na zalewę: 
  • 5 szklanek wody 
  • 0,5 szklanki oliwy (lub pół kostki margaryny) 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po 1 łyżeczce soli, pieprzu i lubczyku (jak ktoś woli, to przyprawę typu vegeta, ale nie wiem jak się ma do tego ta łyżeczka soli - raczej należy sobie darować). 
Kurczaka nacieramy przyprawami lub gotową przyprawą do kurczaka i odstawiamy na godzinkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, na ryż pokrojoną cebulkę, na którą układamy kurczaka, na którego z kolei można jeszcze raz ułożyć cebulkę. Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, potem wylewamy na ryż i kurczaka (jak się nie zmieści, to w trakcie pieczenia można dolać). Jeśli będzie za mało zalewy, to uzupełniamy wodą. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny do 1,5 godziny w 180 stopniach. Danie jest gotowe.
Szczerze polecam - pychota jedzonko.  

1 komentarz:

  1. Witam Dzieki za przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem. Robiłam i wyszedł super prawdziwa pychota. Często korzystam z Pani przepisów i pomysłów na życie. Poproszę jeszcze przepis na gołąbki bez zawijania.Pozdrawiam Aga..

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"