Pleśniak - przepis
Wczoraj upiekłam pleśniaka z czarną porzeczką (ostatnie słoiki z zeszłego roku), mam nadzieję że niedługo będą nowe.
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- owoce: czarne porzeczki/jabłka/powidła
- opcjonalnie łyżka kakao
Z żółtek, połowy szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części. Do jednej możemy dognieść łyżkę kakao. Dwie części mrozimy (jeśli robimy z kakao jedną, to mrozimy jedną białą, jedną ciemną). Trzecią częścią wylepiamy blachę. Mrozimy ciasto około 1 godziny, aż będzie twarde. Ubijamy pianę z białek dodając szklankę cukru. Jak piana będzie sztywna, wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wszystko razem mieszamy. Wykładamy owoce na niezamrożoną część, na owoce ścieramy jedną część ciasta (ciemną jeśli robimy z kakao), na ciasto rozkładamy ubitą pianę z białek i na to ścieramy kolejną część ciasta. Piecyk nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Artykuł 216 Kodeksu karnego brzmi:
Kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności"
Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Proszę o nie przysyłanie ofert swoich produktów w komentarzach. Zwłaszcza dotyczy to stron z pożyczkami!! Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"