środa, 10 lipca 2013

Pleśniak - przepis


Wczoraj upiekłam pleśniaka z czarną porzeczką (ostatnie słoiki z zeszłego roku), mam nadzieję że niedługo będą nowe.


  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • owoce: czarne porzeczki/jabłka/powidła
  • opcjonalnie łyżka kakao
Z żółtek, połowy szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części. Do jednej możemy dognieść łyżkę kakao. Dwie części mrozimy (jeśli robimy z kakao jedną, to mrozimy jedną białą, jedną ciemną). Trzecią częścią wylepiamy blachę. Mrozimy ciasto około 1 godziny, aż będzie twarde. Ubijamy pianę z białek dodając szklankę cukru. Jak piana będzie sztywna, wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wszystko razem mieszamy. Wykładamy owoce na niezamrożoną część, na owoce ścieramy jedną część ciasta (ciemną jeśli robimy z kakao), na ciasto rozkładamy ubitą pianę z białek i na to ścieramy kolejną część ciasta. Piecyk nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"