Wakacyjne danie z ryżem
Z racji, że w czasie naszego urlopu żywimy się sami, szukam pomysłów na niedrogie, pożywne i nie pracochłonne dania. Wpadł mi pomysł na risotto. Hmm, może to zbyt szumne określenie dla naszego dania, ale powiedzmy, że to było coś w tym stylu. Potrawę robi się tyle, ile trwa gotowanie ryżu, więc nie zbyt długo, jest naprawdę niedrogie i pożywne. Robiłam je po raz pierwszy, ale rodzina zadecydowała, że może zostać w naszym menu. Wersje mogą zależeć od tego co posiadamy w lodówce, lub na co nas w danej chwili stać.
Do naszej wersji użyłam:
- 2 szklanki suchego ryżu
- 2 łyżki oleju
- 3 cebule
- 3 papryki (1 zielone, 2 czerwone)
- 6 pomidorów
- 1 laskę kiełbasy wiejskiej (tak się nazywała)
- sól, paprykę ostrą, lubczyk
- 4 szklanki wody
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażyłam drobno posiekaną cebulę, do tego wsypałam ryż, chwilkę podprażyłam go i zalałam 4 szklankami wody. Gdy ryż zaczął się gotować, przykryłam pokrywką i zmniejszyłam mocno gaz. Ryż często mieszamy. Zabrałam się za resztę składników, obrałam pomidory ze skórki (nacinamy pomidora i wkładamy do wrzątku na chwilkę, aż skórka podniesie się do góry na nacięciu), pokroiłam je w kostkę. Paprykę wyczyściłam z nasion i pokroiłam w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Wrzuciłam na suchą patelnię kiełbasę, jak puściła tłuszczyk dorzuciłam paprykę, smażyłam około 5 minut, dodałam pomidory, lubczyk (około 1 łyżeczki) i smażyłam całość około 10 minut. Ryż po 15 minutach wyłączyłam, zostawiając go na piecu (gdy mamy utrudnione warunki, możemy ryż zawinąć w gazetę i koc, zostawić tak około 30-40 minut). Przełożyłam warzywa z kiełbasą do ryżu (który od wyłączenia stał na piecu około 10 minut, czyli w sumie około 25 minut), doprawiłam do smaku solą i papryką. Następnie dusiłam jeszcze wszystko około 5 minut. Gotowe :) Ilość wystarczyła na pięć osób, wszyscy najedli się do syta.
wygląda i brzmi smakowicie :) można zamiast ryżu dać makaron :) taka wersja leczo, w sumie bez kiełbasy tez smaczna tylko papryka, pomidory, cebula, czosnek, przyprawy, i trochę koncentratu :)
OdpowiedzUsuńKochana a próbowałaś juz takie cosik:)
OdpowiedzUsuńSzybka i smaczna przekąska,na obiad,kolację.
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno i można się najeść.Ja lubie ciepły makaron.
Robi się również szybko.
-makaron pene-cebula,pomidory,ogórki świeże,cebula,sól,pieprz,-opcjonalnie można dodać jeszcze szczypiorek lub zieloną cebulkę.
Nastawić wodę na makaron,w między pokroić pomidory,ogórki,cebulkę,posolić,wymieszać.
Ugotować makaron,odcedzić,dodać do sałatki,wymieszać i gotowe.Smacznego!
A drugi taki przepis,również prosty i szybki
-ryż lub makaron (nie nitki) cebula,pomidory,świeże listki szpinaku.Przyprawy,sól,pieprz,oliwka z oliwek lub olej do smażenia.Opcjonalnie czosnek,jak ktoś lubi.
Cebulę podsmażamy z pomidorami(dusimy)dodajemy pod koniec smażenia szpinak.
Tak daję na chwilę,aby zmiękł odrobinę,a nie zrobiła się z niego papka całkowita.
Na talerz nałożyć ryż/makaronon i na to dać pomidory ze szpinakiem.
Również dobrze zamiast szpinaku smakuje brokuł z pomidorami,cebulą i czosnkiem :)
Szybkie,proste,w sam raz przy takich wyjazdach.
Ilość składników dowolna,w zależności o tego ile kto lubi i jak lubi jeść i w zależności od ilości osób :) i od zasobności kieszeni.
W necie pewnie się znajdzie mnóstwo podobnych przepisów powyższych przepisów.
Podaje już sprawdzone w moim domku :)
A przy takich przepisach,nie stoisz godzinami przy garach:)))
Buziaki dla Was G.
Jak dla mnie, Pani blog jest ogromną inspiracją. Dobrze, że na niego trafiłam :) mam jedno dziecko, drugie w drodze ... i całkowity brak organizacji budżetu domowego, w tym miesiącu dotarło do mnie, że na jedzenie i chemię wydaliśmy w miesiącu 1600 zł !! Przeraziłam się - trzeba coś z tym zrobić. Zwłaszcza, że wciąż jesteśmy pod kreską, co bardzo mnie martwi. :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i na pewno będę tu częstym gościem :)
Ev.