W ostatnich dniach z racji, że u nas są już ferie zimowe więcej czasu poświęcamy na bycie z dziećmi. A na przygotowywanie posiłków zostaje mniej czasu. Wczoraj zrobiliśmy szybkie danie.
- mrożona mieszanka chińska
- 1/2 mielonego mięsa
- 2 szklanki ryżu
- sos sojowy (według smak)
- 2 cebule
- przyprawa pięć smaków (ja robię własną - kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk i pieprz)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju/oliwy
Przygotowanie ryżu: zagotować 4 szklanki wody, wrzucamy 2 szklanki wypłukanego dokładnie ryżu, gotujemy do momentu zawrzenia bez pokrywki, następnie przykrywamy ryż, odstawiamy na mały palnik i gotujemy ryż około 15 minut, wyłączamy gaz i tak ryż niech postoi jeszcze 5-10 minut. Ryż tak ugotowany wychodzi kleisty i gęsty, nadaje się do jedzenia pałeczkami.
Witam i ogromnie dziękuję za ten przepis ogromnie dawno nie rabiłam takiej chińszyzny a bardzo jest smaczna ....i mam prośbę czy mogę prosić przepis na ciasto dyniowe bo ten na zupę jest super a dynia pieczonas to mi po doprawieniu tak smakuje że mogę łyżką ją wcinać bo utłuczeniu tłuczkiem od pyrków ..Pozdrawiam serdecznie i Buziaczki Ślę !! u nas dziś - 15..brr a w kuchni + 10
OdpowiedzUsuńRobie te danie, ale zawsze z płatem kurczaka nigdy nie robiłam z mielonym - musze spróbować:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń