Chcecie wykonać samodzielnie smaczny dżem który smakiem będzie przypominał dżem z pomarańczy? Jeśli tak to zróbcie go z marchwi. Smaczna i zdrowa, a do tego tania alternatywa drogich pomarańczowych dżemów ze sklepu. Zrobi go każdy, nie potrzeba do wykonania tego dżemu umiejętności szefa kuchni, ani zasobnego portfela, a dodatkowo robi się go bardzo szybko.
Potrzebujemy:
- 1 kg marchwi
- 1/2 kg cukru
- 3 cytryny
- 1 szklanka wody + do podlania marchwi
Marchew obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż marchew zmięknie. Następnie zmiksować marchew i ugotować cukier w 1 szklance wody, zetrzeć skórkę cytryn, całość zagotować i dodać zmiksowaną marchew oraz sok z cytryn, jeszcze chwilę wszystko razem gotować około 20 minut. Przekładamy gorąca do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. W ten sposób nasze dzieci będą jeść warzywa :) Smacznego!
Moja babcia dorzucała do takiego dżemu kandyzowane skórki pomarańczowe. Nikt nie potrafił zgadnąć że to z marchewki:) Dobry był..
OdpowiedzUsuń