piątek, 23 maja 2014

Dżem z marchwi


Chcecie wykonać samodzielnie smaczny dżem który smakiem będzie przypominał dżem z pomarańczy? Jeśli tak to zróbcie go z marchwi. Smaczna i zdrowa, a do tego tania alternatywa drogich pomarańczowych dżemów ze sklepu. Zrobi go każdy, nie potrzeba do wykonania tego dżemu umiejętności szefa kuchni, ani zasobnego portfela, a dodatkowo robi się go bardzo szybko.  


Potrzebujemy:
  • 1 kg marchwi
  • 1/2 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 1 szklanka wody + do podlania marchwi

Marchew obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut, aż marchew zmięknie. Następnie zmiksować marchew i ugotować cukier w 1 szklance wody, zetrzeć skórkę  cytryn, całość zagotować i dodać zmiksowaną marchew oraz sok z cytryn, jeszcze chwilę wszystko razem gotować około 20 minut. Przekładamy gorąca do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. W ten sposób nasze dzieci będą jeść warzywa :) Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Moja babcia dorzucała do takiego dżemu kandyzowane skórki pomarańczowe. Nikt nie potrafił zgadnąć że to z marchewki:) Dobry był..

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"