poniedziałek, 26 maja 2014

Resztki mięsa - co z nich zrobić


Bywa, że z obiadu zostają nam resztki mięsa, mięso w panierce, gotowane, smażone itd. Nie wyrzucajmy ich możemy super przetworzyć na wiele sposobów. Pamiętajmy, że wyrzucone jedzenie to brak szacunku dla naszych pieniędzy, pracy i środowiska. Wydaliśmy już pieniądze na zakup tego mięsa, pracujemy na te pieniądze, a do tego wyrzucając jedzenie powiększamy wysypiska śmieci. Produkcja jedzenia zanieczyszcza planetę, więc jeśli kupujemy go za dużo, wyrzucamy to przyczyniamy się do zwiększenia produkcji, a co za tym idzie do zanieczyszczania środowiska. 


Z resztek mięsa możemy wykonać: 
  • farsz do pierogów (mielimy lub drobno siekamy mięso, przesmażamy cebulkę na tłuszczu, dokładamy do tego mięso, mieszamy doprawiamy do smaku i gotowy farsz do pierogów mamy. Możemy dołożyć do tego farszu pieczarki, gotowane warzywa z zupy np. i farszu będzie więcej i zdrowiej)
  • na pizzę, w sumie każdy rodzaj mięsa który nam pozostał możemy wykorzystać na pizzę, do tego nawet będą się nadawały resztki mięsa w panierce (kroimy n kawałki i układamy na pizzy, posypujemy żółtym, tartym serem i już)
  • pasta do pieczywa (jajka, cebulę, mięso mielimy, dokładamy majonez, doprawiamy do smaku i gotowe)
  • do sałatek (gotowane mięso możemy przyprawić np. przyprawą gyros, lekko obsmażamy i mamy super dodatek do sałatek)
  • potrawka (kroimy resztki mięsa, do tego możemy dołożyć warzywa z zupy, przesmażamy cebulę na tłuszczu, wrzucamy warzywa i mięso do cebuli, podlewamy wrzątkiem (może być resztki rosołu) chwilkę gotujemy przyprawiamy np. tymiankiem, pieprzem, solą, lubczykiem i zagęszczamy mąką)
  • do babki ziemniaczanej (mieszamy z masą ziemniaczaną)
Zastosowań resztek mięsa jest wiele, na pewno macie jeszcze inne pomysły. Pamiętajcie, by nie wyrzucać jedzenie, choć by z jednego powodu - z szacunku dla własnej pracy! 

Podpowiedzi czytelników:
  • do sosu bolognese
  • jako farsz do naleśników
  • do galaretek mięsnych  

3 komentarze:

  1. Witam dawno nic nie pisałam ale cały czas czytam i muszę przyznać że bardzo dużo z tego blogu korzystam ..i jeśli chodzi o resztki mięsne ja juz dawno robię z nich użytek ale jak do tej pory to dawalam jako farsz do pierogów czy naleśników a także robiłam z dodatkiem żelatyny galaretkę jeśli mi zostal rosól ..a tu dałaś jeszcze wiele innych pomysłów i Dzięki Ci za to człowiek wiecznie się uczy Pozdrawiam Serdecznie i Cieplutko CMOK

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zemleć mięso i użyć do sosu bolognese do spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  3. A o klasycznym burgerze z mielonym w środku (w plasterkach, żeby za bogato nie było;) pamiętacie? A jeden schabowy pokrojony w plastry i wepchany do kilku pit razem z warzywami i sosem czosnkowym starcza na kolację dla całej rodziny. W zamrażarce mam pojemnik z napisem PASZTET i wrzucam tam wszystkie, nawet drobne kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa lub warzyw czy grzybów . Po napełnieniu rozmrażam i piekę pasztet na kanapki. Mąż uwielbia:) Można do niego dorzucić też trochę gotowanych ziemniaków- świetnie zastępują w nim jajka.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"