Bywa, że z obiadu zostają nam resztki mięsa, mięso w panierce, gotowane, smażone itd. Nie wyrzucajmy ich możemy super przetworzyć na wiele sposobów. Pamiętajmy, że wyrzucone jedzenie to brak szacunku dla naszych pieniędzy, pracy i środowiska. Wydaliśmy już pieniądze na zakup tego mięsa, pracujemy na te pieniądze, a do tego wyrzucając jedzenie powiększamy wysypiska śmieci. Produkcja jedzenia zanieczyszcza planetę, więc jeśli kupujemy go za dużo, wyrzucamy to przyczyniamy się do zwiększenia produkcji, a co za tym idzie do zanieczyszczania środowiska.
Z resztek mięsa możemy wykonać:
- farsz do pierogów (mielimy lub drobno siekamy mięso, przesmażamy cebulkę na tłuszczu, dokładamy do tego mięso, mieszamy doprawiamy do smaku i gotowy farsz do pierogów mamy. Możemy dołożyć do tego farszu pieczarki, gotowane warzywa z zupy np. i farszu będzie więcej i zdrowiej)
- na pizzę, w sumie każdy rodzaj mięsa który nam pozostał możemy wykorzystać na pizzę, do tego nawet będą się nadawały resztki mięsa w panierce (kroimy n kawałki i układamy na pizzy, posypujemy żółtym, tartym serem i już)
- pasta do pieczywa (jajka, cebulę, mięso mielimy, dokładamy majonez, doprawiamy do smaku i gotowe)
- do sałatek (gotowane mięso możemy przyprawić np. przyprawą gyros, lekko obsmażamy i mamy super dodatek do sałatek)
- potrawka (kroimy resztki mięsa, do tego możemy dołożyć warzywa z zupy, przesmażamy cebulę na tłuszczu, wrzucamy warzywa i mięso do cebuli, podlewamy wrzątkiem (może być resztki rosołu) chwilkę gotujemy przyprawiamy np. tymiankiem, pieprzem, solą, lubczykiem i zagęszczamy mąką)
- do babki ziemniaczanej (mieszamy z masą ziemniaczaną)
Podpowiedzi czytelników:
- do sosu bolognese
- jako farsz do naleśników
- do galaretek mięsnych
Witam dawno nic nie pisałam ale cały czas czytam i muszę przyznać że bardzo dużo z tego blogu korzystam ..i jeśli chodzi o resztki mięsne ja juz dawno robię z nich użytek ale jak do tej pory to dawalam jako farsz do pierogów czy naleśników a także robiłam z dodatkiem żelatyny galaretkę jeśli mi zostal rosól ..a tu dałaś jeszcze wiele innych pomysłów i Dzięki Ci za to człowiek wiecznie się uczy Pozdrawiam Serdecznie i Cieplutko CMOK
OdpowiedzUsuńMożna zemleć mięso i użyć do sosu bolognese do spaghetti.
OdpowiedzUsuńA o klasycznym burgerze z mielonym w środku (w plasterkach, żeby za bogato nie było;) pamiętacie? A jeden schabowy pokrojony w plastry i wepchany do kilku pit razem z warzywami i sosem czosnkowym starcza na kolację dla całej rodziny. W zamrażarce mam pojemnik z napisem PASZTET i wrzucam tam wszystkie, nawet drobne kawałki gotowanego lub pieczonego mięsa lub warzyw czy grzybów . Po napełnieniu rozmrażam i piekę pasztet na kanapki. Mąż uwielbia:) Można do niego dorzucić też trochę gotowanych ziemniaków- świetnie zastępują w nim jajka.
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysły na dania lubię je czytac
OdpowiedzUsuń