czwartek, 8 maja 2014

Pudding chlebowy


Ostatnio pojawił się w tv dokument o kuszącym tytule "Oszczędzanie na 1000 sposobów". Oczywiście natychmiast zaczęłam go oglądać. Mam dość mieszaną opinie na jego temat, osoby otrzymujące zadania w celu nauki oszczędności nie wyglądają na kogoś kto ma problemy z finansami, raczej jak ktoś kto rzuca sobie tak dla zabawy wyzwanie. Pomysły podawane w trakcie programu są ok, np. ogród wertykalny z palet, stolik z palet do salonu, tani remont pokoju dziecięcego, pomysły na dania z resztek. Ogólnie ok, po za osobami poddającymi się zabiegom nauki oszczędnego życia. 

Jeden z pomysłów szczególnie mi się spodobał, jest to pudding chlebowy, można wykorzystać czerstwe pieczywo i przygotować prosty deser bez dużych nakładów finansowych. 

Przepis z programu na pudding chlebowy:

  • 25 g masła plus odrobina do wysmarowania formy
  • 8 kromek pieczywa
  • 50 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 350 ml pełnotłustego mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja 
  • 25 g cukru
  • starta gałka muszkatołowa do smaku

Posmaruj formę masłem. Odetnij skórkę z każdej kromki. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem i przekrój na pół, aby powstały dwa trójkąty. Ułóż w formie warstwę pieczywa – posmarowaną masłem stroną do góry – dodaj rodzynki, posyp cynamonem. Powtórz te czynności aż wykorzystasz całe pieczywo. Zakończ warstwą chleba. Na wolnym ogniu podgrzej w rondlu mleko ze śmietaną aż zacznie wrzeć, lecz nie pozwól, by się zagotowało. Wbij jajka do miski, wsyp ¾ cukru i lekko ubij, aż kolor zblednie. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj. Zalej kremem pieczywo i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut aż krem stężeje, a pieczywo stanie się złocistobrązowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"