czwartek, 15 maja 2014

Pierogi z ziemniakami i cebulą


Dziś jedno z tańszych dań, co prawda trochę pracochłonne, ale czasem warto trochę poświęcić czas w kuchni by stworzyć smaczne i do tego super tanie danie. Mnie np. lepienie pierogów bardzo odpręża, relaksuję się przy tej pracy. Pierogi możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia odsmażyć na patelni. Jest to danie wegańskie, no chyba że użyjemy smalcu lub masła do smażenia.

Nadzienie:
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tłuszczu (nie brązowiąc), do tego dokładamy ziemniaki, mieszamy wszystko razem, doprawia do smaku i gotowe. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto na pierogi:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
Wsypujemy mąkę do miski, dokładamy sól i olej, a następnie wlewamy gorącą wodę mieszając łyżką ciasto. Wyrabiamy dłońmi ciasto na jednolita masę, nie ugniatając zbyt mocno. Odstawiamy ciasto w misce przykryte ściereczką na około 10 minut. Następnie odrywamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy np. szklanką kółka, nakładamy na środek około łyżeczki farszu, zalepiamy. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej z odrobiną oleju wodzie przez około 4 minut. Pierogi możemy polać tłuszczem z przesmażoną cebulą, kwaśną śmietaną lub przyrumienić na patelni. Jest to naprawdę bardzo ekonomiczna wersja pierogów. Pierogi po za faktem, że wymagają sporo pracy są naprawdę fajnym daniem dającym wiele możliwości smakowych. Raz możemy podać je ze słodkim farszem np. owoce, ser. A innym razem z wytrawnym soczewica, kapusta, ziemniaki, mięso, szpinak , kasza gryczana itd. Pomysłów na farsz jest tyle ile ich autorów :) Życzę smacznego i nie bójcie się pracy w kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"