niedziela, 16 listopada 2014

Korzenne ciasto z dynią


Jeszcze sezon na dynię trwa, więc korzystam jak mogę :) Była zupa, placki, zatem kolej na ciasto.




Składniki:
  • 350 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 350 g drobno startej dyni
  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • 30 g startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 zmielone goździki
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Całe jajka miksujemy na puszysta masę z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i sola oraz przyprawami oraz kakao. Do masy dodajemy olej, startą dynię i imbir (jeśli używamy świeżego, bo suszony dodajemy do mąki). Maskę dokładnie mieszamy, możemy dodać pokruszone orzechy lub rodzynki. Ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecyk nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 45-50 minut. warto sprawdzić patyczkiem czy po upływie czasu nie jest surowe w środku. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto dość długo zachowuje świeżość i smakiem przypomina piernik :) Można również ciasto polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego 

3 komentarze:

  1. Super przepis ciekawe jakie by wyszło ciasto jeśli ja mam pokrojoną w kostkę dynię i zamrożoną gdyby ją odmrozić i zblenderować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie można dodać taką zmieloną, mrożoną.

      Usuń
  2. Dzięki Bardzo za odpowiedź ..Pozdrawiam Cieplutko mimo że na dworzu zimnota mglisto i bardzo wietrznie!!

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"