poniedziałek, 17 listopada 2014

Szynkowar czy warto kupić?


Długo zastanawialiśmy się nad zakupem szynkowaru, ciągle coś stało na przeszkodzie. Najpierw nasze niezdecydowanie, potem finanse, w końcu uznaliśmy, że dość szukania wymówek i zakupiliśmy szynkowa. 
Zdecydowaliśmy się na model o pojemności 3 kg mięsa, są jeszcze 1,5 kg (ostatnio,widziałam taki 1,5 kg w Kauflandzie za 49 zł) ale na nasza rodzinę wybraliśmy większa wersję. Koszt takiego cuda to około 70-80 zł, mało nie jest, ale jak policzę osłonki kupowane na wędliny do gotowania przez ten czas co robię wędliny to spokojnie by mi się już szynkowar zwrócił. Dla osób które zupełnie nie mają pojęcia o co chodzi spróbuję opisać urządzenie. Jest to garnek ze stali, z dwiema pokrywkami, jedna pokrywka układana jest bezpośrednio na mięso, do niej przymocowujemy sprężynę, a następnie dokręcamy druga pokrywkę co powoduje ucisk mięsa w garnku, takie jak by prasowanie go. w garnku możemy ułożyć mięso w kawałkach wraz z przyprawami, a następnie całość w garnku gotujemy w kąpieli wodnej. Gotujemy na małym ogniu przeciętnie 3-4 godziny 2-3 kg mięsa. Dzięki temu uzyskujemy delikatną wędlinę bez wędzenia i chemii. Tak przygotowany drób lub szynka stanie się wspaniałą wędliną dla małych dzieci, nie zawiera szkodliwej chemii, jest świeża i nie zawiera nadmiaru soli. Dzięki temu możemy nasze dzieci karmić zdrowo. Wędliny takie możemy stosować przy różnego rodzaju dietach np. bezglutenowej, lekkostrawnej, bezsolnej. Takie urządzenie daje możliwość produkowania wędlin w każdych warunkach mieszkaniowych i z każdym stopniem zaawansowania wędliniarskiego. Ja na razie wyprodukowałam wędlinę drobiową oraz golonkę wieprzową. Gorąco polecam zakup szynkowaru osoba które chcą się zdrowo odżywiać i pragną mieć kontrole tego co zjadają. My zakupiliśmy szynkowar w firmie Biowin. 

4 komentarze:

  1. Też mam szynkowar, ale mniejszy - 1,5 kg, ja za swoj zapłaciłam około 30 zł.Jestem bardzo zadowolona. W Stanach wędliny nie są smaczne, te sprowadzane z Europy nie zawsze są świeże, więc trzeba sobie radzić :) Szynkowar jest świetrnym rozwiązaniem, zwłaszcza na smaki z dzieciństwa :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajoma mieszkająca w Irlandii też się ratuje szynkowarem :)

      Usuń
  2. witam, zastanawiam się nad kupnem szynkowaru. Do tej pory mięso uprzednio macerowane wkładałam do rękawa i wkładałam na półkę szybkowara.Smakują nam takie mięsiwa do kanapek, nie wiem jednak czy szybkowar nie jest konkretniej dedykowany do wędlin. Szybkowar używam 5 lat i jest to dla mnie pomocnik nieoceniony,wszechstronny. Czy robiła Pani też mięsa w szybkowarze i ma Pani porównanie? dziękuję za wiele cennych wskazówek pozdrawiam Bernadeta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W szybkowarze robię owszem mięso ale głównie obiadowe. Do kanapek w szynkowarze, wędzone i parzone, z solanki opiekane. Więc nie mogę porównać smaku, jakości między szybkowarem, a szynkowarem. Na pewno mięso z szybkowaru jest przygotowane w inny sposób, bo pod ciśnieniem. Zaś w szynkowarze jest to mięso mocno sprasowane, ale nie gotowane ciśnieniowy.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"