Ostatnio zrobiło się tu maks kulinarnie, ale jakoś tak wyszło, że sporo nowych dań robię, więc chce się z Wami nimi podzielić. Wczoraj usmażyłam naleśniki jaglane oraz naleśniki z użyciem mleka ryżowego (własnej produkcji). Obydwie wersje wyszły naprawdę smaczne. Dzięki pomysłowi na naleśniki jaglane mogę zaoszczędzić na cenie mąki bezglutenowej.
Składniki:
- szklanka mąki jaglanej (ja zmieliłam kasze)
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Mieszamy mąkę jaglaną z mlekiem i jajkami i odstawiamy na 30 minut. Następnie dolewamy olej i możemy zabrać się do smażenia. Naleśniki są odrobinę bardziej płynne niż z mąki pszennej, ale nie ma większych problemów przy smażeniu. Smażymy naleśniki jak każde inne. Mnie z tej porcji wyszło 7 naleśników. Naleśniki są elastyczne, sycące i zdrowe - kasza jagana ma dużo wartości odżywczych i jest ceniona przez dietetyków.. Myślę, że spokojnie mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym.
Dziekuje za wszystkie przepisy. Jak wiesz, lwia czesc miesiecznego budzetu idzie wlasnie na jedzenie. Warto wiedziec, jak zdrowo, sycaco i niedrogo gotowac. Taka wiedza toi skarb. Pozdrawiam z Krakowa.
OdpowiedzUsuńmam pytanie o mielenie kaszy jaglanej? czy mieli Pani w młynku do kawy? . Kiedyś mieliłam cukier na cukier puder i szybko się zepsuł.czy może w innym urządzeniu?
OdpowiedzUsuńkasza jaglana ma to do siebie, że trzeba ją najpierw dobrze przepłukać żeby pozbyć się goryczki,czy w tych nalaśnikach wyczuwa się ją, czy ma Pani jakiś patent na pozbycie się jej. pozdrawiam i dziękuję za cenne rady.