Dziś przepis na super oszczędne kluski leniwe. Przepis
znalazłam w książce „Domowa kuchnia”, zamieniłam mąkę pszenną na ryżową, ale
oczywiście z pszenną wyjdą na pewno, bo zwiera gluten i wszystko mocniej
zespoli. Jak dla mnie są to leniwe z dawnych barów mlecznych, wspomnienie
dzieciństwa.
Składniki:
- ½ kg sera białego - 6 zł
- 400 g ugotowanych ziemniaków - 0,50 zł
- 100 g mąki (ja użyłam ryżowej, ale w przepisie była oczywiście pszenna) - 0,20 - 0,65 zł
- 2 jajka - 1 zł
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser i ziemniaki mielimy (nie polecam gotowego, mielonego
sera, kluski często się rozpadają lub trzeba dodać dużo mąki, a nie o to chodzi
w leniwych). Następnie dodajemy do sera i ziemniaków obydwie mąki i żółtka,
oraz ubite na sztywną pianę białka, całość delikatnie wyrabiamy i formujemy
wałeczki, po czym tniemy na kopytka. Jeśli chcemy kluseczki w kratkę to przed
pokrojeniem nacinamy nie ostrą częścią noża kratkę, a następnie tniemy na
kopytka. Kluski gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie. Podawać można je nie tylko
na słodko oczywiście, ja podaję standardowo z masłem, cukrem i cynamonem.
Ziemniaki oczywiście używamy jeszcze z zeszłego roku,
młody ziemniak będzie zbyt wodnisty i ma za mało skrobi.
U nas w domu leniwe byly z twarogu podawane na slodko,z ziemniakow robilo sie kopytka ktore jedlismy z zasmazana kapusta. To jakis dziwny miks jak ruskie pierogi-ziemniaki i ser?
OdpowiedzUsuńLeniwe to ser, mąka, jaja. Dziwny ten przepis.
OdpowiedzUsuńA poprzedni post z menu no to absolutnie niezwiazany z tematem bloga. To bardzo drogie menu!
A ja znam wlasnie takie leniwe,gotowala je moja babcia i mama no i teraz ja...drogie sa wlasnie te z samego twarogu.
OdpowiedzUsuńJa też znam takie jak z przepisu. Bardzo dobre. Polecam spróbować.
OdpowiedzUsuńJa też znam dokładnie takie jak w przepisie, no może proporcje robię zawsze na oko, ale składniki jak najbardziej się zgadzają. Polecam spróbować. Ja leniwych na slodko nie lubię. U mnie się jadło z bułką tartą i masłem.
OdpowiedzUsuń