Szukam różnych sposobów podawania ryby. Dietetycy
przekonują, że ryba jest zdrowa, więc staram się by znalazła miejsce w naszym
jadłospisie. Ostatnio jak już wcześniej pisałam zakupiłam kilka książek
wydanych w latach 70-80 i w tych książkach szukam inspiracji na nowe dania dla
swojej rodziny. W śród nich jest książka, z której już podawałam jeden przepis „Kuchnia
Oszczędniej Gospodyni” ja mam wydanie z 1989 roku, jest to III wydanie. Bardzo
miele jestem zaskoczona, faktem, że w książce jest dużo dań bez mąki pszennej
lub są podawana zamienniki. Obecnie większość współczesnych przepisów jest
opartych na pszenicy, osoby na nią uczulone lub chcące się zdrowo odżywiać same
modyfikują dostępne przepisy metoda prób i błędów, a w tej książce mam podane
gotowe rozwiązania.
Na zdjęciu już z ziemniakami jest gulasz tak jak został podany na obiad.
A oto pomysł na podanie ryby, jest to danie, które nie
wymaga dużo czasu, umiejętności i jest na pewno zdrową propozycją na danie z
ryby. Pierwotny przepis odrobinę zmodyfikowałam np. zamiast 1 kg ryby do
filetowania zamieniłam ją na ½ kg filetów, zmniejszyłam odrobinę ilość papryki
zielonej i nie przygotowałam wywaru rybnego z racji, że nie miałam pozostałości
po filetowaniu ryby by móc ugotować wywar.
Składniki:
- ½ kg ryby morskiej najlepiej filetów
- 2 duże cebule
- 2 strąki zielonej papryki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól do smaku
- 1 szklanka gorącej wody
Cebulę pokrojoną na pół plasterki przesmażamy na tłuszczu,
dodajemy paprykę pokrojoną w kawałki dość drobne i chwilkę całość dusimy,
następnie lekko solimy i dokładamy rybę pokrojoną w dość spore kawałki,
podlewamy gorąca wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, dokładamy obydwie papryki
i gotujemy pod przykryciem, aż ryba będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i
gotowe. Podajemy z ziemniakami lub ryżem, myślę, że kasza jaglana tez była by
fajnym dodatkiem. Smacznego.
Bardzo ciekawy przespis...Zabieram...
OdpowiedzUsuńA jaka ryba obojętne? Tak się zastanawiam nad sposobami przygotowania śledzia na ciepło, bo to chyba najtańsza ryba? Zna Pani jakieś?
OdpowiedzUsuńRyba obojętnie jaka,a miałam mintaja. Czy śledź był by ok, trudno mi powiedzieć, nie próbowałam. Śledzie robię na ciepło w cieście naleśnikowym, świetnie się nadaje do obiadu, ale też smakuje na zimno.
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń