poniedziałek, 25 maja 2015

Naleśniki ryżowe


Ostatnio eksperymentuję z bezpszennymi naleśnikami, były już na mące Schar, jaglane, gryczane, a teraz ryżowe. Przyznam, że ryżowe wydają nam się najsmaczniejsze. Są właściwie podobne do zwykłych pszennych. 





Składniki: 
  • 2 szklanki mąki ryżowej - 3 zł
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne) - 1,25 zł
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 jajka - 1,50 zł
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (ja smażę na smalcu) - 0,50 zł 
Koszt całkowity bez uwzględnianie kosztów energii - 6,25 zł 
Mieszamy razem wszystkie składniki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam w wersji z białym serem, ale na słono czyli z cebulą, pieprzem było nadzienie. Można podać z nadzieniem takim jak do ruskich pierogów, jak dla mnie świetna wersja naleśników. Polecam. Mniej pracy, a smak zbliżony. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"