Sezon na cukinię trwa, więc trzeba z tego korzystać. Domownicy lubią z cukinii leczo, zupę, placki, cukinię panierowaną, cukinię z grilla. Gdzieś mi w oko wpadło ciasto z cukinii, ale jeszcze nie próbowałam. Generalnie lubimy cukinię, oczywiście dynię również, ale do cukinii mamy łatwiejszy dostęp, bo kilka udało mi się wyhodować, a kilka dostałam od mamy. Więc to cukinia u nas króluje :)
Do placków z cukinią potrzebujemy:
- tyle samo ziemniaków i cukinii, czyli np. u nas 1kg ziemniaków (obranych) i 1kg cukinii (obranej i oczyszczonej z nasion)
- 3 jajka
- 8 - 10 łyżek mąki pszennej, w wersji bezpszennej dokładam mąkę ryżową
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- mała cebula (nie koniecznie)
- 2 jabłka (w wersji na słodko, znajoma robi, mąż mówi, że pyszne, ja nie dodaję, bo mam silną alergię na jabłka), obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- tłuszcz do smażenia
Wczoraj nasmażyłam tyle, że mąż dostał do pracy na lunch jeszcze. Często tak robię, że jeśli zostanie coś z kolacji, daję mężowi na drugi dzień do pracy na lunch. Ma w firmie możliwość podgrzania potrawy, więc po za kanapkami ma gotowy, ciepły posiłek. Dzięki temu oszczędzamy, bo w chwili gdy w firmie inni zamawiają dania z dowozem, mąż nie wydaje na to pieniędzy.
Fajny przepis jutro u mnie bedą właśnie te placki. Mozńa prosić o przepis na dobry barszcz biały. Pozdrawiam Paweł.
OdpowiedzUsuń