niedziela, 15 września 2013

Kluski leniwe


Kilka razy prosiliście mnie o podanie przepisu na kluski leniwe. Zwlekałam, zwlekałam, no bo co ja mam napisać. Hmm, proporcje przy leniwych to rzecz trudna, bo wiele zależy od białego sera. Czasem trzeba dodać więcej mąki, czasem mniej. Z leniwymi różnie bywa. Niektórzy dodają kaszę mannę, a ja gotowane ziemniaki :) 

Ja zazwyczaj stosuję takie proporcje: 
  • 1/2 białego sera
  • 8 łyżek pszennej mąki 
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach (muszą być już zimne)
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Ser i obrane ze skórek ziemniaki mielę w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodaję mąki, jaja i wyrabiam na jednolitą masę. Formuję wałek jak cienka kiełbasa i kroję na kawałki szerokie 2 cm. Zagotowuję wodę lekko osoloną i wrzucam kluski. Po wypłynięciu gotuję je jeszcze około 3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową, polewam roztopionym masłem na talerzu, posypuję cukrem wymieszanym z cynamonem. 

Mój sposób na sprawdzenie czy ciasto jest właściwe. Wrzucam na początek jedną (dosłownie jedną) kluskę i ją gotuję. Jeżeli się rozpada, to trzeba dodać mąkę. Jeżeli jest za twarda, to dokładamy ser (jeśli nam jeszcze został).

2 komentarze:

  1. właśnie tego szukałam :-)dziś na obiad będą leniwe. a czy może być więcej ziemniaków niż sera? aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak będzie więcej ziemniaków niż sera to będą bardzie kopytka serowe:) Ale czemu nie.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"