wtorek, 3 września 2013

Pulpety w sosie pomidorowym lub koperkowym


Jednym z ulubionych dań moich dzieci są pulpety. Pulpety mogą jeść w każdym sosie, choć najbardziej lubią w pomidorowym. Do pulpetów zazwyczaj pojawia się ryż lub kasza, choć i ziemniaki z wody również. Pulpety to wydajne danie, dzieciaki kochają je bo mięso nie wymaga żucia. 



  • 1/2 kg mięsa mielonego (ja kupuję łopatkę i mielę sama w domu)
  • 1 jajo
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej (może być manna, u nas wersja bez pszenna)
  • jedna mała cebula drobno posiekana
  • łyżka koperku posiekanego (dwie dodatkowo jeśli sos ma być koperkowy)
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • mąka ziemniaczana
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki oregano  (do sosu pomidorowego)
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do sosu pomidorowego)
Mięso, kasze, jajo, cebulę, koper mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Wodę zagotowujemy, mąkę ziemniaczaną wysypujemy na talerzyk, lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczamy w mące i wrzucamy na wrzącą wodę. Dorzucamy liść laurowy, lubczyk, oregano, chili. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy do smaku i jeszcze około 10 minut gotujemy. Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy (w szklance rozrabiamy koncentrat z wodą z sosu), czekamy aż się zagotuje i jeśli czegoś brakuje doprawiamy do smaku. Mnie najczęściej wychodzi już wystarczająco gęsty sos, ale jeśli ktoś woli gęstszy, to można zaprawić mąką. Podaję takie pulpety zazwyczaj z ryżem. W wersji sosu koperkowego nie dokładamy zwyczajnie oregano i koncentratu pomidorowego, ale do sosu dokładamy 2 łyżki koperku i zaprawiamy małym jogurtem naturalnym.  

2 komentarze:

  1. pycha, my też uwielbiamy takie dania - szybkie, smaczne i pożywne dla dzieciaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis do wypróbowania. W naszym menu zagościły już: chleb ( za drugim razem wyrósł pięknie - dziewczyny go uwielbiają ), ciasteczka owsiane, ciasto czekoladowe, zapiekanka z kaszy gryczanej, naleśniki z nadzieniem z zielonej soczewicy (...). Planuję na dniach pizzę i skorzystanie z powyższego przepisu na pulpeciki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"