U nas, z racji diety jednego z synów, barszcz biały przybiera też odmienny przepis od tradycyjnego. Nie używam do gotowania go barszczu lub żuru. Robię po prostu z jogurtem. Na specjalne obiady sama zakwaszam żurek w domu.
Aby ugotować barszcz potrzebuję:
- kiełbasę zwyczajną (ilość zależy od konsumentów, czasem gotuję na jednym małym pętku dla 5 osób, kroję w kosteczkę i przesmażam z cebulą na patelni, a następnie dorzucam do zupy, smak i zapach jest)
- ziemniaki (ilość zależna od ilości kiełbasy, zazwyczaj kroję w kostkę około 6-10 ziemniaków)
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- cebula
- jogurt/barszcz
- sól, pieprz, majeranek
Może Ci się przyda: http://www.olgasmile.com/zakwas-na-zurek-bezglutenowy.html
OdpowiedzUsuńOt, znalazłam ;-)
Dziękuje!!!
Usuńja na koniec dodaje jeszcze garść szczypiorku pokrojonego, garść pietruszki i koperku, polecam super wzbogaca smak
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiej wersji :)
UsuńRobię na zakwasie z płatków owsianych.
OdpowiedzUsuń