poniedziałek, 23 września 2013

Barszcz biały beglutenowy


U nas, z racji diety jednego z synów, barszcz biały przybiera też odmienny przepis od tradycyjnego. Nie używam do gotowania go barszczu lub żuru. Robię po prostu z jogurtem. Na specjalne obiady sama zakwaszam żurek w domu. 


Aby ugotować barszcz potrzebuję:
  • kiełbasę zwyczajną (ilość zależy od konsumentów, czasem gotuję na jednym małym pętku dla 5 osób, kroję w kosteczkę i przesmażam z cebulą na patelni, a następnie dorzucam do zupy, smak i zapach jest)
  • ziemniaki (ilość zależna od ilości kiełbasy, zazwyczaj kroję w kostkę około 6-10 ziemniaków)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cebula
  • jogurt/barszcz
  • sól, pieprz, majeranek 
Do garnka wkładam ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawy (po za majerankiem) i zalewam wodą, gotuję. Cebulę kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni na tłuszczu, następnie dorzucam do zupy. Gdy już ziemniaki są miękkie dokładam kiełbasę, majeranek, czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Gotuję chwilę około 10 minut. Do zupy w tym momencie normalnie dokładałam żur wymieszany z jogurtem, ale w mojej obecnej wersji dokładam jogurt wymieszany z 2 łyżkami mąki kukurydzianej (do jogurtu dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy i ponownie kilka łyżek zupy i mieszamy, a następnie powoli wlewamy do zupy).  Zagotowuję i gotowe. 

5 komentarzy:

  1. Może Ci się przyda: http://www.olgasmile.com/zakwas-na-zurek-bezglutenowy.html

    Ot, znalazłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja na koniec dodaje jeszcze garść szczypiorku pokrojonego, garść pietruszki i koperku, polecam super wzbogaca smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię na zakwasie z płatków owsianych.

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"