Za rogiem jesień, chody i pluchy, więc zaczniemy jadać więcej mięsa. Nie wiem jak Wy, ale moja rodzina jesienią i zimą chętniej jada mięso. Ja osobiście to jestem taka na pół wegetarianka. Jadam mięso, ale raczej wolę dania bezmięsne.
Ostatnio po raz kolejny zakupiliśmy mięso prosto z ubojni, jest to naprawdę opłacalne. Tam gdzie my kupujemy mięso, można za niewielką opłatą (15 - 20 zł) mieć już podzielone na części. Mięso nie jest moczone w żadnych roztworach, jest na pewno świeże. Polecam taką formę zakupu mięsa, bez pośredników. Można umówić się w kilka rodzin, wyjdzie taniej i nie musimy od razu mieć 40 kg mięsa na przykład. My po każdym takim zakupie przygotowujemy trochę peklowanych wędlin, czasem je wędzimy, a czasem tylko opiekam w piecyku. Dziś podam przepis na szynkę peklowaną, pieczoną w piecyku.
Potrzebujemy:
- szynkę surową
- sól peklującą
- wodę
- przyprawy (można zakupić gotowe mieszanki przyprawowe do wędlin i peklowania), u nas różnie - czasem gotowa mieszanka, a czasem domowa - liść laurowy, majeranek, cząber, pieprz, jałowiec, ziele angielskie (na 2 litry wody: 2 liście laurowe, łyżka majeranki, łyżeczka cząbru, łyżeczka pieprzu mielonego, 5 ziaren jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego )
Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, myjemy i odstawiamy na 2-3 godziny do odsączenia.
Teraz potrzebujemy:
- rękaw do pieczenia
- ulubione przyprawy np. rozmaryn, czosnek, pieprz
- szklankę wody
Czasem jak szynka jest z odrobiną tłuszczu, to rozcinam rękaw na 15 minut przed końcem pieczenia i zapiekam, a następnie ostawiam do wystygnięcia w piecyku.
Dzieki za przepis na szynkę ale mam małe pytanko jakiej firmy najlepiej użyć soli peklującej (podobno mają różną moc słoności)i jak dużo dać później przypraw. Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że kupujemy różnych firm i jakoś nigdy się nie zastanawialiśmy nad tym.
UsuńWitam fajny przepis na szyneczkę. Na pewno zrobię tylko mam problem. Chciałabym się dopytać.W komentarzu wyżej Kasia pyta się o ilość soli w soli, Ja kupiłam sól pelkującą (-dwóch firm,a na każdej są inne proporcjaę: na 1 litr wody 50 gram, a na drugim 70 gram na 2 litry wody). U Ciebie w przepisie na 1 litr 100 gram soli. A ja nie wiem co mam wybrać aby nie przesolić dlatego pytam się Ciebie jako eksperta od szyneczki. Proszę o pomoc. EWA
OdpowiedzUsuńTrzeba się stosować zaleceń producent. Podałam proporcje, bo czasem kupuję sól przez internet w większej ilości i nie ma na niej proporcji.
UsuńWitam czy wg przepisu powyżej można również zrobić i upiec np karkówkę czy schab środkowy. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńOczywiście!! :)
Usuń