środa, 4 września 2013

Lazania, nie lazania, ale napewno bezglutenowa


Młodszy syn jest na diecie bez pszennej. Miał chęć na lazanię, myślałam o wersji z naleśnikami, ale jakoś nie miałam chęci ich smażyć. Więc zrobiłam z ziemniakami. 


Wyszła smaczna, pożywna i nie za droga. 


  • 1/2 kg mięsa mielonego 
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera startego, żółtego sera
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w plasterki i ugotowałam na pół-miękko w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki i obsmażyłam na tłuszczu, do tego wrzuciłam mielone mięso i dusiłam całość około 15 minut. Następnie dokładamy posiekany drobno czosnek i doprawiłam oregano, solą i pieprzem, oraz dodałam koncentrat pomidorowy, smażyłam całość jeszcze około 5 minut i odstawiłam. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam 1/3 ziemniaków, na to 1/2 mięsa, oraz 1/3 sera żółtego. Następnie ziemniaki, mięso, ser żółty i na koniec ziemniaki, a na to żółty ser. Całość zapiekałam 45 minut w temperaturze 180 stopni (nie przykrywałam). Wierzch przed zapiekaniem najlepiej było by polać sosem beszamelowym, ale przyznaję, że jeszcze wersja bez pszenna nie wyszła mi w jakości godnej polecenia. Próbowałam z mąką kukurydzianą i ryżową, nie jest to jednak nic smacznego. Więc na razie musi być bez....

2 komentarze:

  1. witam
    Będąc na diecie dukana robiłam sos a'la beszamel: do gotującego się mleka dodawałam rozprowadzoną w 0,5 szklance mleka mąkę ziemniaczaną doprawiałam solą pieprzem i gałką muszkatołową.
    Może coś takiego?
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować, ciekawe jak się będzie zachowywał podczas zapiekania. Dziękuje!

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"