Młodszy syn jest na diecie bez pszennej. Miał chęć na lazanię, myślałam o wersji z naleśnikami, ale jakoś nie miałam chęci ich smażyć. Więc zrobiłam z ziemniakami.
Wyszła smaczna, pożywna i nie za droga.
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera startego, żółtego sera
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w plasterki i ugotowałam na pół-miękko w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki i obsmażyłam na tłuszczu, do tego wrzuciłam mielone mięso i dusiłam całość około 15 minut. Następnie dokładamy posiekany drobno czosnek i doprawiłam oregano, solą i pieprzem, oraz dodałam koncentrat pomidorowy, smażyłam całość jeszcze około 5 minut i odstawiłam. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam 1/3 ziemniaków, na to 1/2 mięsa, oraz 1/3 sera żółtego. Następnie ziemniaki, mięso, ser żółty i na koniec ziemniaki, a na to żółty ser. Całość zapiekałam 45 minut w temperaturze 180 stopni (nie przykrywałam). Wierzch przed zapiekaniem najlepiej było by polać sosem beszamelowym, ale przyznaję, że jeszcze wersja bez pszenna nie wyszła mi w jakości godnej polecenia. Próbowałam z mąką kukurydzianą i ryżową, nie jest to jednak nic smacznego. Więc na razie musi być bez....
witam
OdpowiedzUsuńBędąc na diecie dukana robiłam sos a'la beszamel: do gotującego się mleka dodawałam rozprowadzoną w 0,5 szklance mleka mąkę ziemniaczaną doprawiałam solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Może coś takiego?
Aga
Muszę spróbować, ciekawe jak się będzie zachowywał podczas zapiekania. Dziękuje!
Usuń