środa, 23 października 2013

Kotlety rybne (również w wersji bezglutenowej)


Wiadomo powszechnie, że ryba droga jest i już. Ale, że rodzina rybę lubi to robię małe oszustwo. Kupuję 1/2 kg ryby (zazwyczaj mintaj mrożony z Lidla) i robię kotlety. Nie kupujemy, nie jemy pangi, tilapii i tym podobnych ryb. Niestety 1/2 kg ryby na pięć osób to naprawdę mało po rozmrożeniu. Więc trzeba zwiększyć ilość. 


Na kotlet potrzebujemy:
  • 1/2 kg ryby (u nas zazwyczaj mrożona), można użyć niezbyt atrakcyjnych ryb z amatorskich połowów 
  • 2 spore ziemniaki (mogą być resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu)
  • 1 jajko surowe
  • 2 jajka gotowane
  • łyżka posiekanej zieleniny - koper, natka pietruszki (u nas zazwyczaj koper)
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól do saku
  • bułka tarta lub kasza kukurydziana (w wersji bezglutenowej) do panierowania kotletów
  • tłuszcz do smażenia
Gotujemy ziemniaki w łupinkach w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozmrażamy rybę (oczywiście jeśli jest mrożona), jeśli są to rybki z połowu to obieramy grubsze ości i skórę. Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie ziemniaki i rybę mielimy w maszynce do mięsa (jak są ości to mamy po problemie, nie musimy dokładnie ryby filetować:)) Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Bierzemy miskę i w niej mieszamy zmielone ziemniaki i rybę, posiekana cebulę, jedno surowe jajko, dwa ugotowane i starte na grubej tarce jajka i zieleninę, wszystko doprawiamy do smaku (jeśli masa jest za rzadka to możemy dodać e dwie łyżki bułki tartej lub kaszy kukurydzianej). Z masy formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Życzę smacznego :) 

7 komentarzy:

  1. Dzieki bardzo za przepis na kotlety rybne. Fajne zestawienie składników.Pozrdawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam fajny przepis na kotlety. Muszę go wypróbować .Jeszcze takich nie jadłam.Wydają się apetyczne. Bardzo lubię Twoje przepisy. Chętnie z nich korzystam.Często gotuje Twoje zupy. Wychodza smaczne. Czy składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ps. Zapomniałam dopisać czy mogłabyś podać przepis na swoją zupię pieczarkową. Ciekawa jestem jakich używasz przypraw i składnikow. Z góry dziekuję.

      Usuń
  3. A czy te kotleciki mają smak ryby, w sensie czy da się dzieci uwielbiające panierowane filety oszukać? ;) Ja lubię takie eksperymenty (ostatni kotlety z kaszy jęczmiennej, kotlety z kalafiora) ale moje dzieciska, poza najmłodszym nie mlaskają z zachwytu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że mają smak ryby. choć wiadomo, że najsmaczniejsza jest sama ryba bez takich oszustw. Ale jak to mówią - jak się nie ma co się lubi to się.........:)

      Usuń
  4. Mam pytanie, jak myślisz czy da się te kotleciki ugotować w formie pulpecików zamiast smażenia ich? Robię dla maluszka, a nie chciałabym mu podawać smażonego jeszcze :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli by je obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić na wrzącą wodę nie powinny się rozpaść.

      Usuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"