wtorek, 29 października 2013

Kurczak w aromatycznym, pomidorowym sosie


Bardzo lubimy kurczaka w różnych sosach - czosnkowym, curry oraz w pomidorowym. 

Do przygotowania tego dania dla 4-5 osób potrzebujemy:
  • 1/2 kg kurczaka - najlepiej filety, ale skrzydełka i inne małe części też się nadają, nie adają się ćwiartki, bo za długo musiały by się gotować
  • przecier pomidorowy
  • 2 cebule
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • olej/oliwa
  • sól do smaku
  • szklanka wody

Sos: mieszamy ze sobą - przecier pomidorowy, starty czosnek, imbir, cynamon, curry, chili i woda. Odstawiamy sos. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy lekko cebulę pokrojoną w kostkę, dokładamy kurczaka (jeśli są to filety to pokrojone w kostkę). Obsmażamy na złoto, dolewamy sos i dusimy na małym ogniu około 30 min, doprawiamy solą do smaku. Ja podaję z ryżem. 


1 komentarz:

  1. witam Serdecznie i muszę przyznać że mimo wieku zaawansowanego często korzystam z Twoich ciekawych porad i przepisów ..a to że są jakieś osoby którym może sprawia radość aby komuś dopiec i szukają kto by może zaczął kłótnię ..no cóż są różne upodobania i może dla takich osób to jedyna radość w życiu by pokazać jakie to One są mądre i lepsze niż inni ..i powiem po prostu olej to Dziewczyno i rob dalej swoje !!Tak Trzymaj!!Buziaki!!

    OdpowiedzUsuń

Nie godzę się na wulgarne zachowanie, krytykę dla krytyki bez konstruktywnej wypowiedzi i chamstwo. Komentarze o takiej treści nie będą publikowane. Przed dodaniem komentarza po raz pierwszy, proszę o przeczytanie strony "O mnie"